Summit EU
Samit lídrov Európskej únie. PHOTO: © European Union.

Európski lídri podporili plán poskytnutia podpory Ukrajine v objeme 18 miliárd eur v budúcom roku

Lídri Európskej únie (EÚ) na samite Európskej rady odobrili plán na poskytnutie finančnej podpory Ukrajine v budúcom roku v objeme 18 miliárd eur. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že Ukrajina potrebuje zhruba 3 až 4 miliardy eur mesačne na pokrytie základných nákladov, čo by mali uhradiť EÚ, USA a medzinárodné finančné inštitúcie. EÚ sa podľa Von der Leyenovej má v úmysle každý mesiac poskytnúť približne 1,5 miliardy eur, pričom to opísala ako sumu financovania, ktorá by bola „stabilná a spoľahlivá“. Ministri financií EÚ dostali za úlohu vymyslieť systém, ako dať dokopy peniaze, ktoré by sa pridali k 9 miliardám eur, ktoré už EÚ posiela v rámci makrofinancovania.

Vo svojom vyhlásení zo samitu, ktoré je dostupné na oficiálnej webstránke rady, európski lídri opäť odsúdili ruskú agresiu a vyzvali na jej ukončenie. Zároveň potvrdili, že budú „stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné“ a budú jej poskytovať politickú, vojenskú a ekonomickú podporu. EÚ podľa ich vyhlásenia posilní humanitárnu pomoc, najmä pripravenosť na nadchádzajúcu zimu.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Okrem iného Európska rada vyzvala Bielorusko, aby nepomáhalo Rusku vo vojne, a to umožňovaním ruským ozbrojeným silám využívať bieloruské územie a poskytnutím podpory ruskej armáde. Tiež rázne odsúdila vojenskú podporu ruskej agresii zo strany Iránu.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices