Breton
Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. PHOTO: © European Union.

T. Breton: EÚ si musí vybudovať priemysel špičkových čipov

Európska únia (EÚ) musí vyrábať svoje vlastné špičkové počítačové čipy. Vyhlásil to v utorok eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorý zároveň vychvaľoval európsky zákon o čipoch schválený minulý mesiac. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa Bretona EÚ nesmie byť odsunutá len do pozície výskumu alebo výroby relatívne starších čipov. „So schválením zákona o čipoch vám všetkým, v Európe aj mimo nej, vysielame silný signál, že Európa je otvorená pre podnikanie,“ povedal na konferencii v Antverpách, ktorú organizovalo centrum Interuniversity Microelectronics Center (IMEC), jedna z popredných európskych firiem zaoberajúcich sa výskumom polovodičov.

Zákon o čipoch je odpoveďou Európy na podobné plány na podporu ich výroby v USA a Číne, ako aj na Taiwane, v Južnej Kórei a v Japonsku. Breton zopakoval svoje ciele zdvojnásobiť podiel Európy na výrobe všetkých čipov na 20 % zo súčasných 10 %, hoci odborníci tvrdia, že EÚ ponúka výrobcom menšiu podporu ako USA alebo Čína. Breton v tejto súvislosti povedal, že európsky plán je modelom pre novú a asertívnejšiu priemyselnú politiku vrátane „priamej podpory výrobnej základne v Európe v rámci celého dodávateľského reťazca“. Pripomenul, že byť vynikajúci vo výskume nestačí, je potrebné stavať aj továrne a vyrábať v Európe.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Odmietol zároveň myšlienku, že by sa Európa mala sústrediť len na svoje existujúce silné stránky pri výrobe relatívne starších čipov, väčšinou pre svoj automobilový priemysel. „Odmietame akýkoľvek pokus o geografickú segmentáciu, kde by Európa vyrábala staršie čipy, zatiaľ čo Ázia a USA by vyrábali pokrokové typy,“ povedal. Breton dodal, že EÚ bude spolupracovať so spojencami, ale zároveň „bude brániť svoje priemyselné záujmy a vedúce postavenie“. Pripomenul na záver, že európsky zákon o čipoch viedol k plánom na nové projekty spoločností Intel, Infineon, STMicroelectronics a Global Foundries. Aj taiwanská spoločnosť TSMC, ktorá vyrába najpokročilejšie čipy na svete, zvažuje investíciu v Nemecku.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Muskova platforma X odmieta tvrdenia EÚ o šírení dezinformácií po útoku Hamasu

Sociálna platforma X multimiliardára Elona Muska v stredu dementovala tvrdenia Európskej únie, podľa ktorých zlyháva …

Consent choices