Vlajka EÚ a Číny. PHOTO: © European Union 2010

EÚ a Čína obnovia pravidelné výmeny informácií o makroekonomických otázkach

Čína a Európska únia (EÚ) obnovia pravidelné výmeny informácií o makroekonomických otázkach. Uviedol to v pondelok eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis po rokovaniach v Pekingu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

„Dohodli sme sa na obnovení pravidelnej výmeny s cieľom prediskutovať makroekonomické otázky,“ povedal Dombrovskis na spoločnej tlačovej konferencii s čínskym vicepremiérom Che Li-fengom. „Ekonomická výkonnosť Číny je rozhodujúca aj pre širšiu globálnu ekonomiku,“ pripomenul eurokomisár. Čínsky vicepremiér však využil tlačovú konferenciu aj na to, aby opäť vyjadril „silnú nespokojnosť“ s rozhodnutím EÚ vyšetrovať dotácie Pekingu na elektrické vozidlá (EV). „Čína opäť vyjadruje svoje veľké obavy a silnú nespokojnosť s plánom EÚ začať antisubvenčné vyšetrovanie čínskych elektrických vozidiel,“ povedal Che Li-feng.

Eurokomisár pre obchod zase predtým v prejave na univerzite v Pekingu poukázal na nejasné pravidlá a politizáciu obchodu v Číne. Pripomenul, že európske spoločnosti tak majú problém pochopiť svoje záväzky, čo vyvoláva pochybnosti o ich budúcnosti v ázijskej krajine. A zároveň fakt, že Čína neodsúdila ruskú vojnu na Ukrajine predstavuje „reputačné riziko“ pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku.

Dombrovskisa zdôraznil, že transparentnosť a otvorenosť sú „z dlhodobého hľadiska víťaznou stratégiou“. Poukázal na to v čase, keď obchodné napätie medzi európskym blokom a Čínou narastá. „Čína prechádza náročným transformáciou z ekonomiky založenej na investíciách na ekonomiku so širokým základom, preto musí zostať otvorená,“ vyhlásil.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Dombrovskisova štvordňová cesta nasleduje po správe Obchodnej komory EÚ, podľa ktorej je dôvera európskych podnikateľov pôsobiacich v ázijskej krajine najnižšia za celé roky. Prispelo k tomu aj rozhodnutie Bruselu začať vyšetrovať čínske dotácie na výrobu elektromobilov. Mohlo by totiž viesť k tomu, že sa Brusel pokúsi chrániť európskych výrobcov zavedením represívnych ciel na vozidlá, o ktorých sa domnieva, že sa nespravodlivo predávajú za nižšiu cenu. „Dúfame, že zo strany EÚ sa bude tento problém riešiť opatrne a bude naďalej udržiavať voľný a otvorený trh,“ dodal Che Li-feng.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices