azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Fínsko žiada celoeurópske riešenia, aby sa zastavil tok migrantov z Ruska

Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii – vlnám migrantov prichádzajúcich z Ruska bez platných cestovných dokladov.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Fínsko minulý rok uzavrelo svoju hranicu s Ruskom, aby zastavilo rastúci počet migrantov prichádzajúcich z rôznych nestabilných krajín vrátane Sýrie a Somálska. Helsinki súčasne obvinili Moskvu, že migráciu zneužíva proti EÚ i Fínsku. Kremeľ však tieto obvinenia odmietol.

Vzhľadom na to, že migranti sa aj naďalej pokúšajú dostať na územie Fínska, fínska vláda v utorok parlamentu predložila návrh, ktorý by umožnil, aby príslušníci pohraničnej stráže mohli žiadateľov o azyl, ktorí sa snažia vstúpiť do Fínska z Ruska, vracať späť na ruské územie. „Musíme dať na prvé miesto našu bezpečnosť a bezpečnosť krajín EÚ. Sme si veľmi vedomí svojej zodpovednosti za kontrolu vonkajšej hranice Európskej únie,“ povedal Orpo na tlačovej konferencii.

Viac..  Guterres apeluje na Rusko, aby dodržiavalo sankcie OSN uvalené na KĽDR

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Brusel kritizuje „nezmyselnú odvetu“ Ruska voči médiám z EÚ

Európska únia v utorok kritizovala Rusko za zablokovanie prístupu k desiatkam európskych médií ako odvetu …

Consent choices