elektromobil
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čínske automobilky vyzvali EÚ, aby opravila svoje zistenia o elektromobiloch

Clá Európskej únie (EÚ) na elektrické vozidlá vyrábané v Číne porušujú globálne obchodné pravidlá a je potrebné ich opraviť. Uviedla to tento týždeň na vypočutí v Európskej komisii čínska priemyselná skupina, ktorá zastupuje 12 tamojších výrobcov automobilov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čínska obchodná komora pre dovoz a vývoz strojov a elektronických výrobkov (CCCME) vo štvrtok (18. 7.) na vypočutí uviedla, že predbežné hodnotenie Bruselu je nezlučiteľné s pravidlami samotnej EÚ aj Svetovej obchodnej organizácie (WTO). „Sme veľmi znepokojení. Naliehame na Komisiu, aby napravila tieto nezákonné zistenia a ukončila vyšetrovanie (dotácií na výrobu elektromobilov v Číne),“ povedal v piatok na brífingu novinárom viceprezident CCCME Š‘ Jung-chung.

EÚ zaviedla 5. júla predbežné clá vo výške od 17,4 % do 37,6 % na elektromobily vyrobené v Číne vrátane čínskych značiek BYD, Geely a SAIC, ako aj na modely vyrábané v Číne západnými automobilkami, ako Tesla a BMW. Š‘ Jung-chung uviedol, že domáci európski výrobcovia majú stabilný podiel na trhu v EÚ, preto neexistujú žiadne známky bezprostrednej ujmy a straty európskeho výrobného odvetvia neboli spôsobené dovozom. Vyšetrovaniu podľa neho chýba transparentnosť a je zaťažené procesnými anomáliami.

Viac..  Orbán: EÚ smeruje k "studenej ekonomickej vojne" s Čínou

Komisia, ktorá dohliada na obchodnú politiku EÚ, tvrdí, že sa nesnaží zastaviť dovoz čínskych elektromobilov, ale podľa nej sú potrebné opatrenia na zabezpečenie rovnakých podmienok. „Naše vyšetrovanie je plne v súlade so všetkými príslušnými pravidlami EÚ a WTO,“ uviedol hovorca Komisie. Podľa Š‘ Jung-chunga čínske automobilky chcú, aby Brusel a Peking rokovali o vyváženom riešení. Priemerné clo v EÚ je vo výške 20,8 %, takže stredná úroveň sa pohybuje niekde medzi nulou a 20 %, dodal.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Orban

Orbán: EÚ smeruje k „studenej ekonomickej vojne“ s Čínou

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok varoval, že Európska únia (EÚ) smeruje k „ekonomickej studenej …

Consent choices