Ľudovít Ódor, Lucia Yar a Ľubica Karvašová, europoslanci za PS. PHOTO: FB PS

Ódor, Karvašová a Yar z PS získali tri podpredsednícke funkcie vo výboroch EP

Progresívne Slovensko bude mať v Európskom parlamente troch podpredsedov výborov a troch koordinátorov svojej politickej frakcie Obnovme Európu. Ľudovít Ódor sa stal podpredsedom výboru pre hospodárske a menové veci (ECON), Lucia Yar podpredsedníčkou výboru pre rozpočet EÚ (BUDG) a Ľubica Karvašová podpredsedníčkou výboru pre regionálny rozvoj (REGI). Po minulotýždňovom zvolení Martina Hojsíka za podpredsedu Európskeho parlamentu je to historicky najväčší úspech slovenskej politickej strany v EP.

Chcel by som sa v prvom rade poďakovať občanom Slovenska, ktorí ma do Európskeho parlamentu poslali so silným mandátom. Teším sa na spoluprácu so všetkými, ktorým záleží na témach ako je celková konkurencieschopnosť EÚ, vytvorenie funkčnej únie kapitálových trhov, otázka digitálneho eura či ochrana citlivých finančných osobných údajov,“ vyhlásil Ódor. Okrem funkcie podpredsedu sa stal Ódor aj koordinátorom svojej politickej frakcie Obnovme Európu v podvýbore pre daňové otázky, čo mu podľa neho umožní ešte efektívnejšie hľadanie kompromisov a dohôd pre čo najlepšie výsledky.

Lucia Yar pripomenula, že pre tento rok sú záväzky rozpočtu EÚ na úrovni 190 miliárd eur a príjmy presahujú 142 miliárd eur. „Cítim veľkú zodpovednosť. Sedemročný rozpočet EÚ, ktorý rovnako spadá do práce výboru, presahuje 1000 miliárd eur. Do agendy výboru spadá napríklad aj Plán obnovy či Mechanizmus podmienenosti eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu, ktoré sú pre Slovensko kľúčové. Teším sa na túto prácu. Len pripomeniem, že by to nebolo možné, keby PS nevyhralo eurovoľby a nebolo najsilnejšou liberálnou stranou v celej Európe,“ skonštatovala Yar, ktorá sa stala aj koordinátorkou svojej liberálnej frakcie v tomto výbore. Kumuláciou týchto dvoch funkcií v tomto vplyvnom výbore bude mať podľa svojich slov priamy a výrazný dosah na formovanie politík a pozícií k európskemu rozpočtu.

Viac..  Draghi: „Európa si musí vybrať medzi rozpadom, paralýzou a integráciou"

Ľubica Karvašová bola zvolená za podpredsedníčku výboru pre regionálny rozvoj a rovnako aj na pozíciu koordinátorky liberálnej frakcie Obnovme Európu v tomto výbore. „Podarilo sa mi dosiahnuť hneď dva úspechy. Jednak ma zvolili za podpredsedníčku výboru, čo mi umožní efektívnejšie presadzovať tému regiónov v Európskom parlamente, a takisto som bola poverená byť koordinátorkou skupiny Renew, čím sa stanem slovenským hlasom medzi európskymi liberálmi. Vážim si, že som bola zvolená na obe pozície. Spravím všetko, čo bude v mojich silách, aby bol rozvoj regiónov jednou z priorít Európskeho parlamentu, nakoľko vnímam, že je kľúčový pre posilnenie našej konkurencieschopnosti,“ uviedla Karvašová. Ako koordinátorka chce využiť svoje dlhoročné skúsenosti z diplomacie s budovaním kompromisov. Jej snahou bude spolupracovať so zástupcami regiónov a samospráv, aby práca výboru reflektovala ich rôzne potreby a priority.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ľudovít Ódor o Viktorovi Orbánovi: Čo je jeho najväčší problém?

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Europoslanci …

Consent choices