Ursula von der Leyen, predsedníčka EK. PHOTO: European Union 2020 - EP

Takmer 70 poslancov EP vyzvalo eurokomisiu prešetriť maďarské víza pre Rusov

List skupiny 67 poslancov Európskeho parlamentu (EP), v ktorom zákonodarcovia žiadajú predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú, aby eurokomisia urýchlene prešetrila kroky Maďarska uvoľňujúce vízové obmedzenia pre ruských a bieloruských občanov, podpísalo aj šesť slovenských europoslancov z frakcie Obnovme Európu (RE). Informuje o tom spravodajca TASR.

List z piatka 2. augusta podpísalo doteraz 67 zákonodarcov z viacerých členských krajín a politických frakcií. Tí v ňom žiadajú exekutívu EÚ, aby prešetrila nedávne opatrenia maďarskej vlády o zmiernení vízových ​​obmedzení okrem iného aj pre ruských a bieloruských občanov.

Signatári listu upozornili, že maďarský premiér Viktor Orbán stále „viac a viac“ skúša trpezlivosť EÚ. Najprv zablokoval sankcie proti Rusku, blokuje pomoc Ukrajine, na úvod maďarského predsedníctva v Rade EÚ vycestoval bez predošlých konzultácií a bez akéhokoľvek mandátu a najmä bez výsledkov do Ruska vyjednať s Putinom „mier“. „Maďarská vláda predĺžila svoj imigračný program národnej karty a umožnila hosťujúcim pracovníkom z Bieloruska a Ruska vstúpiť na svoje územie. Pracovníci s maďarskými vízami budú mať možnosť voľne sa pohybovať po celom schengenskom priestore. Bez bezpečnostnej previerky, a existuje riziko, že títo neeurópski štátni príslušníci by mohli posilniť ruské špionážne siete v rámci EÚ,“ uvádza sa v liste, kde sa zároveň píše, že je úlohou euroinštitúcií chrániť európskych občanov pred týmito hrozbami a neotvárať úplne hranice krajinám, „ktoré nás považujú za nepriateľov„.

Viac..  Branislav Ondruš: Nemôžeme obmedzovať suverenitu Maďarska v prípade udeľovania pobytu pre cudzincov

Takmer 70 europoslancov Von der Leyenovej pripomenulo, že Európska komisia by mala prijať naliehavé opatrenia na prešetrenie tohto maďarského rozhodnutia, najmä či nejde o legislatívnu medzeru a potenciálne ohrozenie fungovania schengenského priestoru. „Ak maďarská vláda odmietne zmeniť svoju politiku, eurokomisia a všetci predstavitelia EÚ by mali spochybniť prítomnosť Maďarska v schengenskom priestore zavedením nových opatrení na ochranu európskych občanov, vrátane nových kontrol na maďarských hraniciach, ak to bude potrebné,“ uvádza sa v liste, ktorý zdôrazňuje, že „bezpečnosť občanov EÚ musí byť prvoradým záujmom všetkých európskych inštitúcií“.

Znamená to, že EÚ by v rámci opatrení na ochranu schengenského priestoru mohla zaviesť nové hraničné kontroly a odmietnuť uznávať víza, ktoré Maďarsko vydalo občanom Ruska a Bieloruska. List z 15 slovenských europoslancov podpísali všetci šiesti členovia frakcie RE z Progresívneho Slovenska: Veronika Cifrová Ostrihoňová, Martin Hojsík, Ľubica Karvašová, Ľudovít Ódor, Michal Wiezik, Lucia Yar.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Branislav Ondruš: Nemôžeme obmedzovať suverenitu Maďarska v prípade udeľovania pobytu pre cudzincov

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. V …

Consent choices