mesto, budovy
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Mestá v Európe sa ohrievajú rýchlejšie ako vidiecke oblasti

Európa ako najrýchlejšie sa otepľujúci kontinent je vystavená rastúcim teplotám a úmrtiam v dôsledku horúčav, za čo môžu aj mestá. Na správu „Urban Insight“ architektonickej spoločnosti Sweco v pondelok upozornil denník The Brussels Times, informuje spravodajca TASR.

Vyše 70 percent Európanov v súčasnosti žije v mestách. Očakáva sa, že do roku 2050 toto číslo stúpne na 84 percent. Teploty na kontinente rastú dvakrát rýchlejšie ako celosvetový priemer. V Bruseli sa situácia považuje za kritickú, spresnil The Brussels Times.

Spoločnosť Sweco preskúmala plány 24 európskych miest v oblasti regulácie tepla a zistila „významné nedostatky“ v ich klimatických plánoch. „Extrémne oteplenie predstavuje značné riziko pre verejné zdravie, energetickú infraštruktúru a ekonomickú produktivitu v mestských oblastiach,“ zdôrazňuje sa v správe, podľa ktorej počet úmrtí súvisiacich s horúčavami za posledných 20 rokov vzrástol asi o 30 percent.

Takzvaný efekt mestského „tepelného ostrova“ prispieva k rýchlejšiemu celkovému nárastu teplôt v Európe. V Bruseli sú teploty až o osem stupňov Celzia vyššie ako v okolitých vidieckych oblastiach. Očakáva sa, že počet dní so „stredným tepelným stresom“ (od 26 °C do 32 °C) v meste medzi rokmi 2020 a 2100 vzrastie o 150 percent, čiže každý rok pribudne deväť ďalších dní horúčav. V severoeurópskych mestách ako Kodaň, Štokholm a Oslo sa podľa správy nárast vĺn horúčav medzi rokmi 2020 a 2100 odhaduje najmenej o 140 percent.

Viac..  Eurobarometer: Eurovoľby ukázali, že občanov trápia najmä vysoké životné náklady

Správa upozornila aj na výrazné predĺženie trvania vĺn horúčav, ktoré predstavujú ohrozenie verejného zdravia, infraštruktúry a zdrojov. Počet dní s horúčavami v Bruseli, ktorých bolo v roku 2020 osemnásť, by sa do roku 2100 viac ako zdvojnásobil – na 40. Brusel vo svojom klimatickom pláne predstavil riešenia založené zveľaďovaní prírodných podmienok, napríklad rozširovanie zelených plôch. „Klimatické plány európskych miest sa musia viac zamerať na ochranu zraniteľných skupín zlepšením klimatizácie v predškolských zariadeniach, centrách asistovaného bývania a opatrovateľských domoch,“ uviedla Séverine Hermandová, expertka na plánovanie odolnosti voči klíme v spoločnosti Sweco. EÚ na obdobie rokov 2021 – 2027 vyčlenila rozpočet vo výške 680 miliárd eur na opatrenia súvisiace s klimatickými zmenami.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Za posledných 60 rokov sa na Slovensku v dôsledku klimatickej krízy zvýšila teplota o 2,5 stupňa

Za posledných 60 rokov sa na Slovensku v dôsledku klimatickej krízy zvýšila teplota o 2,5 …

Consent choices