Pohľad na zaplavenú oblasť Lungo Po Murazzi v talianskom Turíne. PHOTO TASR/AP

Eurokomisia navrhla vyše miliardu eur na pomoc piatim štátom EÚ po záplavách

Európska komisia (EK) v utorok navrhla finančnú podporu vo výške viac ako miliardy eur z Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) na pomoc Taliansku, Slovinsku, Rakúsku, Grécku a Francúzsku pri riešení dôsledkov silných záplav, ktoré zasiahli tieto krajiny v roku 2023.

Komisia spresnila, že pre Taliansko vyčlenila 378,8 milióna eur po povodňových škodách v regióne Emilia-Romagna v máji 2023 a 67,8 milióna eur pre región Toskánsko po záplavách v októbri a novembri 2023. Slovinsko by malo dostať 428,4 milióna eur a Rakúsko 5,2 milióna eur na riešenie následkov povodní z augusta 2023. Grécko môže očakávať 101,5 milióna eur na podporu úsilia o obnovu po záplavách zo septembra 2023 a Francúzsko 46,7 milióna eur za škody spôsobené povodňami v regióne Hauts-de-France v novembri 2023.

Pomoc sprostredkovaná FSEÚ pokryje časť nákladov na núdzové a obnovovacie operácie vrátane opravy poškodenej infraštruktúry, ochrany kultúrneho dedičstva a vykonávania čistiacich operácií. Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v správe pre médiá uviedla, že Fond solidarity EÚ ako špecializovaný nástroj na podporu členských štátov na ich zotavenie po ničivých prírodných katastrofách zaisťuje solidaritu v praxi s tými, ktorých sa to najviac týka. „Táto pomoc poskytuje nielen úľavu a pomoc pri financovaní núdzových nákladov, ale pomáha krajinám EÚ lepšie sa pripraviť na výzvy, ktoré predstavuje zmena klímy,“ uviedla komisárka.

Viac..  ČR chce, aby sa znížili emisné ciele EÚ, sú podľa nej príliš ambiciózne

Návrh EK na financovanie nasleduje po žiadostiach príslušných krajín o pomoc z FSEÚ. Po schválení návrhu eurokomisie Európskym parlamentom a ministrami členských krajín (Rada EÚ) môže byť finančná pomoc vyplatená bezodkladne. FSEÚ od svojho založenia v roku 2002 zmobilizoval viac ako 8,6 miliardy eur ako odpoveď na 130 katastrof, z toho 110 prírodných katastrof a 20 mimoriadnych zdravotných kríz v 24 členských štátoch EÚ (aj v Spojenom kráľovstve) a štyroch kandidátskych krajinách – Albánsku, Čiernej Hore, Srbsku a Turecku.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Nedávne záplavy sú dôsledkom klimatickej krízy, budú čoraz častejšie. VIDEOKOMENTÁR

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices