Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. PHOTO: TASR - AP Photo/Virginia Mayo

Borrell: EÚ neuzná legitimitu Madura ako zvoleného prezidenta Venezuely

Ministri zahraničných vecí štátov Európskej únie sa vo štvrtok zhodli, že neuznajú „demokratickú legitimitu“ venezuelského prezidenta Nicolása Madura po sporných voľbách v jeho krajine. Uviedol to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Rozhodnutie ministri podľa Borrella prijali po tom, ako venezuelská národná volebná rada opakovane nereagovala na výzvy, aby poskytla hodnoverné údaje na podporu tvrdení o Madurovom víťazstve v júlových voľbách.„Nemôžeme uznať legitimitu Madura ako zvoleného prezidenta,“ povedal Borrell novinárom po neformálnom zasadnutí Rady EÚ. „Ostane prezidentom, de facto… ale my odmietame demokratickú legitimitu na základe výsledku, ktorý nemožno overiť.“

Venezuelská volebná rada vyhlásila Madura, ktorý je pri moci od roku 2013, za víťaza volieb z 28. júla, no nezverejnila úplné výsledky sčítania hlasov. Opozícia zverejnila výsledkové listiny, ktoré ukazujú jasné víťazstvo jej kandidáta Edmunda Gonzáleza, pripomína Reuters. González sa zúčastnil na zasadnutí ministrov EÚ prostredníctvom videospojenia.

Borrell uznal, že štvrtkové rozhodnutie nebude mať okamžité dôsledky, pretože EÚ v súvislosti s voľbami vo Venezuele neuvalila žiadne sankcie. Podľa jeho slov však ide o „silné vyhlásenie“ Únie. Borrell, bývalý šéf španielskej diplomacie, opakovane vyzval na zverejnenie podrobných výsledkov venezuelských volieb, ako aj ukončenie politickej perzekúcie v juhoamerickej krajine a dialóg tamojších politických oponentov. Maduro ho za to na mítingoch kritizoval.

Viac..  ČR chce, aby sa znížili emisné ciele EÚ, sú podľa nej príliš ambiciózne

Protesty od volieb si vyžiadali najmenej 27 životov. Ľudskoprávna skupina Foro Penal uvádza, že vo Venezuele zadržiavajú približne 1780 ľudí vrátane 114 neplnoletých ako politických väzňov. Vo väzbe je aj viacero opozičných lídrov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ žiada, aby Venezuela ukončila útlak opozície a oslobodila politických väzňov

Európska únia požaduje, aby Venezuela ukončila útlak opozičných lídrov a prepustila všetkých politických väzňov, uviedol …

Consent choices