Euro, eurozóna. PHOTO: © European Union 2012 - EP

Dôvera v ekonomiku eurozóny vzrástla v auguste na viac než ročné maximum

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa tento mesiac výrazne zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za viac než rok. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje Európskej komisie, podľa ktorej vývoj nálady v ekonomike menovej únie do veľkej miery podporili Letné olympijské hry vo Francúzsku. Informoval o tom portál RTTNews.

Index ekonomického sentimentu (ESI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, dosiahol v auguste 96,6 bodu oproti nahor revidovanej hodnote 96 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Augustová hodnota ESI je tak najvyššia od mája 2023. Výsledok prekonal aj očakávania analytikov. Tí predpokladali, že ESI dosiahne 95,8 bodu, čo je pôvodne uvádzaná hodnota za mesiac júl.

Za nečakaným rastom ESI na 15-mesačné maximum je najmä vývoj nálady medzi podnikateľmi. Výrazne sa zlepšila nálada vo výrobnom sektore, kde index vzrástol na -9,7 bodu z -10,4 bodu v júli. Augustová hodnota tohto čiastkového indexu je tak najvyššia za päť mesiacov. Rast nálady zaznamenali aj podnikatelia v oblasti služieb a maloobchodu. V prvom prípade sa index zvýšil z 5 bodov na 6,3 bodu a v druhom vzrástol z -9,1 bodu na -8,1 bodu.

Viac..  ČR chce, aby sa znížili emisné ciele EÚ, sú podľa nej príliš ambiciózne

Naopak, nálada medzi spotrebiteľmi sa v porovnaní s júlom zhoršila, pričom spresnený údaj je horší aj v porovnaní s predbežným odhadom. Konečný index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v auguste -13,5 bodu proti júlovej hodnote -13 bodov. Predbežný odhad z minulého týždňa predstavoval -13,4 bodu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny aj EÚ v 1. štvrťroku medzikvartálne vzrástla

Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) v 1. štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní a po …

Consent choices