Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a srbský podpredseda vlády Aleksandar Vulin. PHOTO: TASR/AP

EÚ kritizuje Srbsko za stretnutie vicepremiéra Vulina s Putinom

Európska únia upozornila Srbsko, že udržiavanie vzťahov s Ruskom počas jeho pokračujúcej invázie na Ukrajinu nie je v súlade s hodnotami EÚ a prístupovým procesom. Reagovala tak na stretnutie podpredsedu srbskej vlády Aleksandara Vulina so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom na okraj ekonomického fóra v ruskom Vladivostoku, ktoré sa koná od 3. do 6. septembra.

„Európska únia sa vo vzťahu k našim partnerom vyjadruje úplne jasne – po nevyprovokovanej a neoprávnenej agresívnej vojne Ruska proti Ukrajine nemôžu vzťahy s Ruskom pokračovať ako zvyčajne,“ píše sa vo vyhlásení Bruselu zaslanom stanici Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Kremeľ predtým informoval, že Vulin, na ktorého sú uvalené sankcie Spojených štátov, sa s Putinom stretne v stredu. V rovnaký deň sa ruský prezident stretne aj s predstaviteľmi Číny a Malajzie. Srbský premiér Miloš Vučevič tvrdí, že sa o schôdzke dozvedel z médií, podľa svojich slov ju však nepovažuje za „niečo prelomové ani tak hrozné“. „S Ruskou federáciou sme neprerušili diplomatické vzťahy, nie je zakázané, aby sa niekto stretával s jej zástupcami,“ uviedol. Srbsko nepodporuje vojnu na Ukrajine ani narušenie jej územnej celistvosti, zdôraznil. „Hlasovali sme za všetky rezolúcie potvrdzujúce celistvosť Ukrajiny, ale nevzdávame sa priateľstva s Ruskou federáciou – nezaviedli sme sankcie, nevyhostili sme veľvyslanca. Naopak, udržiavame normálnu komunikáciu,“ poznamenal Vučevič s tým, že aj maďarský premiér Viktor Orbán sa stretol s Putinom. Orbán si za to vyslúžil ostrú kritiku zo strany EÚ.

Viac..  Poľsko podporuje zrušenie dávok EÚ pre ukrajinských mužov v brannom veku

USA na vicepremiéra Vulina, niekdajšieho šéfa tajnej služby, uvalili vlani sankcie za zneužitie verejnej funkcie na údajnú pomoc pri nelegálnom prevoze zbraní cez srbské hranice a za účasť na obchode s drogami. Zároveň ho obvinili, že pomáha Rusku rozširovať svoj vplyv na Balkáne. RFE/RL pripomína, že srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu počas konferencie Globsec v Prahe poprel úzke vzťahy s Putinom. Belehrad podľa neho nie je „trojským koňom“ Moskvy napriek tomu, že sa odmietol pripojiť k sankciám voči Rusku.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vucic

Vučič: Je nepravdepodobné, že sa Srbsko stane členom EÚ do konca dekády

Je nepravdepodobné, že by sa Srbsko stalo v roku 2028 členskou krajinou Európskej únie. Vyhlásil …

Consent choices