export
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nemecký vývoz do krajín mimo EÚ v auguste klesol

Nemecký vývoz do krajín mimo Európskej únie (EÚ) minulý mesiac klesol v dôsledku slabšieho dopytu zo strany dôležitých obchodných partnerov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá v pondelok zverejnila údaje Spolkového štatistického úradu Destatis.

Vývoz do USA podľa predbežných údajov v auguste v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesol o 3,2 % na 12,6 miliardy eur. Vývoz do Číny sa znížil až o 15,2 % na 7 miliárd eur. Celkovo Nemecko do krajín mimo EÚ minulý mesiac vyviezlo tovar v hodnote 55,2 miliardy eur, čo bolo o 4,8 % menej ako v auguste 2023. Po očistení o kalendárne a sezónne vplyvy sa vývoz do týchto krajín medziročne znížil o 1,2 % na 58,5 miliardy eur. V porovnaní s júlom tohto roka to zodpovedá poklesu o 1,1 %.

Okrem USA a Číny sa v auguste medziročne znížil aj vývoz do Švajčiarska (-7,6 %), Turecka (-7,2 %), Japonska (-5,9 %) a Mexika (-16,2 %). Naopak, vývoz do Spojeného kráľovstva sa zvýšil o 5,7 % na 6 miliárd eur. Nemecké spoločnosti dokázali viac vyvážať aj do Kórey (9,5 %), Indie (10,3 %) a Brazílie (11,6 %).

Viac..  Miera inflácie v eurozóne v septembri klesla na 1,8 %

Vývoz do Ruska v hodnote približne 600 miliónov eur bol o 14,4 % slabší ako v auguste 2023. Rusko sa tak dostalo na 19. miesto v rebríčku najdôležitejších destinácií pre nemecký export, zatiaľ čo pred ruským útokom na Ukrajinu vo februári 2022 mu ešte patrilo piate miesto.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Čína v spore o clá EÚ verí, že Nemecko podporí vzájomne výhodné riešenia

Zavedenie dodatočných ciel na čínske elektrické vozidlá zo strany Európskej únie (EÚ) by vážne narušilo …

Consent choices