Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Týždeň v EP: Kreovanie novej Komisie, Eurobarometer, ocenenie slovenských škôl aj úrokové sadzby

Európsky parlament sa bude tento týždeň zaoberať prípravou na vypočutia kandidátov na komisárov, výškou úrokových sadzieb ECB, finančnou podporou Ukrajiny a činnosťou Európskej prokuratúry.

Parlament tiež zverejní prvý povolebný prieskum verejnej mienky Eurobarometer a zorganizuje online technický brífing pre novinárov zameraný na vypočutia dezignovaných komisárov. Poslanecké kluby sa v priebehu týždňa zamerajú na prípravu na blížiace sa plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční v dňoch 7. – 10. októbra v Štrasburgu.

Kancelária EP na Slovensku koncom týždňa v Bratislave ocení najúspešnejšie školy z celého Slovenska, ktoré sa tento rok zúčastnili programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

Organizácia vypočutí dezignovaných komisárov

Konferencia predsedov výborov EP sa v utorok zameria na prípravu takzvaných potvrdzujúcich vypočutí kandidátov na posty komisárov. Predsedovia výborov prediskutujú možný časový harmonogram vypočutí, znenie spoločných otázok pre všetkých kandidátov a rozdelenie zodpovednosti za vypočutia kandidátov medzi jednotlivé výbory. Konečné rozhodnutie týkajúce sa organizácie vypočutí však prijme Konferencia predsedov, ktorá pozostáva z predsedníčky EP a lídrov všetkých poslaneckých klubov. Konferencia predsedov zasadne v stredu.

Prvý povolebný Eurobarometer

Parlament vo štvrtok zverejní najnovší prieskum verejnej mienky uskutočnený vo všetkých krajinách Európskej únie. Prvý povolebný Eurobarometer sa zameria na volebné správanie občanov EÚ vrátane ich motivácie k účasti na uplynulých európskych voľbách, ale aj na priority občanov do budúcnosti.

Vypočutia dezignovaných komisárov a  Eurobarometer: technický brífing

Výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky Euromarometer budú novinárom predstavené počas technického online brífingu, ktorý vo štvrtok od 10.30 hod. organizuje Tlačová služba EP. Témou brífingu budú aj pravidlá vypočúvania kandidátov na komisárov, ako aj najnovšie informácie týkajúce sa harmonogramu a štruktúry pripravovaných híringov.

Výška úrokových sadzieb: rozprava so šéfkou ECB

Výbor EP pre hospodárske a menové veci (ECON) privíta v pondelok na svojej pôde prezidentku Európskej centrálne banky Christine Lagarde. Poslanci sa budú šéfky ECB na prvom vzájomnom stretnutí od európskych volieb pýtať na ďalšie zníženie kľúčovej úrokovej sadzby EBC, diskutovať by mali aj budovaní únie kapitálových trhov.

Finančná podpora pre Ukrajinu

Výbor EP pre medzinárodný obchod (INTA) sa v pondelok začne zaoberať návrhom na zriadenie mechanizmu spolupráce v oblasti úverov pre Ukrajinu a poskytnutie výnimočnej makrofinančnej pomoci Kyjevu v hodnote do 35 miliárd eur. Na rozprave poslancov sa zúčastní aj výkonný podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis.

Viac..  EK: konzultácie vo WTO proti antisubvenčnému prešetrovaniu Číny v súvislosti s mliekom a mliečnymi výrobkami z EÚ

Európska prokuratúra: doterajšia činnosť a budúce výzvy

Poslanci Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) budú v pondelok diskutovať s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Kövesi o doterajšej činnosti a budúcich výzvach Európskej prokuratúry.

Príprava na plenárne zasadnutie: Schengen, Maďarsko, automobilový priemysel

Poslanecké kluby sa budú tento týždeň venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 7. – 10. októbra v Štrasburgu. Parlament bude počas plenárneho zasadnutia diskutovať o zavádzaní kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Poslanci sa tiež v rozprave s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zamerajú na prebiehajúce maďarské predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ, prediskutujú svoje priority pred októbrovým samitom Európskej rady, vyjadria sa k ruskému zasahovaniu pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Moldavsku a zhoršujúcej sa situácii v oblasti demokracie a politickej plurality v Gruzínsku. Plénum sa tiež bude zaoberať krízou, ktorou prechádza automobilový priemysel v Únii, a prediskutuje možnosti, ako zaistiť prístup občanov k udržateľnému, dôstojnému a cenovo dostupnému bývaniu v Európe.

Ambasádorská škola EP: slávnostné vyhlásenie víťazov v piatok v Bratislave

Najúspešnejšie tímy tohtoročného programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) na Slovensku ocení v piatok o 10.30 hod. v priestoroch SPACE UP centra v Bratislave tím kancelárie EP na Slovensku. Súčasťou slávnostného ukončenia ôsmeho ročníka programu EPAS, na ktorom sa zúčastnilo desať vzdelávacích inštitúcií z celého Slovenska, bude aj diskusia na tému zníženia vekovej hranice pre účasť na voľbách na 16 rokov s poslankyňami EP Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou (RE, SK) a Katarínou Roth Neveďalovou (NI, SK) a s Andreou Hajduchovou z občianskeho združenia Dajme deťom hlas.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Digitálne euro, minuloročné prírodné katastrofy a Sacharovova cena

Projekt digitálneho eura, pomoc krajinám EÚ s následkami minuloročných živelných pohrôm a kandidáti na tohtoročnú …

Consent choices