Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Výbor EP pre právne veci začína skúmať prípadné konflikty záujmov eurokomisárov

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre právne veci vo štvrtok oznámil, že začína preverovať možný konflikt záujmov navrhovaných členov budúcej Európskej komisie (EK). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR. Nikto z 15 slovenských europoslancov nie je členom Výboru pre právne veci (JURI), ktorý preskúma vyhlásenia navrhovaných eurokomisárov, že nemajú konflikt záujmov v pridelenej pracovnej agende.

Konferencia predsedov EP požiadala JURI, aby ukončil preverovanie prípadných konfliktov záujmov do 18. októbra. Vypočúvanie kandidátov na eurokomisárov vo výboroch EP podľa ich pracovnej agendy bude od 4. do 12. novembra. V prípade nejasnosti u niektorých komisárov ich JURI musí doriešiť do dátumu vypočúvania.

Proces preskúmania konfliktov záujmov je dôverný, bez prístupu verejnosti. Výsledok bude oznámený po ukončení procesu pre všetkých kandidátov vo výbore JURI. V súlade s rokovacím poriadkom EP potom JURI vydá písomné potvrdenie, že nikto z dezignovaných členov EK nemá konflikt záujmov v pridelenom portfóliu. Všetci navrhnutí kandidáti sa potom môžu zúčastniť na tzv. „grilovaní“ – vypočutí pred konkrétnymi výbormi Európskeho parlamentu podľa ich prideleného portfólia.

Viac..  Starmer cestuje do Bruselu s cieľom zlepšiť vzťahy s EÚ

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Noví eurokomisári sa musia venovať zlepšovaniu života občanov, nie ideologickým súbojom

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices