Martin Hojsík, europoslanec /PS,RE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: EÚ zaostáva za USA a Čínou, musíme to zastaviť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

Draghi: „Európa si musí vybrať medzi rozpadom, paralýzou a integráciou“

Mario Draghi načrtol svoj plán na zlepšenie konkurencieschopnosti Európy prostredníctvom užšej spolupráce v kľúčových oblastiach a masívnych investícií do spoločných cieľov. Draghi, autor správy o európskej konkurencieschopnosti, ktorú si vyžiadala predsedníčka Európskej komisie, uviedol, že EÚ sa musí zamerať na tri kľúčové otázky: preklenutie priepasti v oblasti inovácií s USA a Čínou; vypracovanie spoločného plánu na prepojenie cieľa dekarbonizácie so zvýšenou konkurencieschopnosťou a posilnenie bezpečnosti Európy a zníženie jej závislosti od zahraničných ekonomických mocností.

Udržanie európskeho spôsobu života bude závisieť od zlepšenia konkurencieschopnosti a to si vyžaduje užšiu spoluprácu a integráciu medzi európskymi národmi, povedal Draghi. Účelová agenda konkurencieschopnosti by si vyžadovala ročné financovanie od 750 do 800 miliárd eur na projekty, ktorých ciele už EÚ schválila. Časť týchto peňazí by mohla pochádzať zo súkromných zdrojov, ale časť by bolo potrebné zaistiť verejnými investíciami, vrátane nového spoločného dlhu vydaného špeciálne na financovanie kľúčových spoločných projektov, povedal Draghi.

Viac..  Martin Hojsík: Je nevyhnutné, aby sme Ukrajinu nenechali padnúť

V diskusii po Draghiho prejave mnohí poslanci súhlasili s jeho analýzou, že hospodárstvo EÚ musí urýchlene zmeniť kurz. Tvrdili, že EÚ by sa mala zamerať na hospodársku súťaž a inovácie v kľúčových priemyselných odvetviach spolu s väčšími verejnými a súkromnými investíciami do sociálnej, zelenej a digitálnej transformácie. Niektorí poslanci požadovali väčšiu suverenitu a voľnejšie trhy a zdôraznili, že boj proti zmene klímy sabotuje hospodárstvo EÚ. Iní poznamenali, že rast je kompatibilný s čistými inovatívnymi technológiami a sociálnymi investíciami, ktoré majú občanom pomôcť prispôsobiť ich zručnosti.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Farmári v celej EÚ potrebujú konečne kvalitnú pomoc

Strategický dialóg ohlásila predsedníčka Komisie von der Leyen vo svojom prejave o stave Únie v …

Consent choices