Parlament, hlasovanie. PHOTO © European Union 2018 - Source : EP

Ambasádorská škola EP: Europarlament ocenil desať slovenských škôl

Európsky parlament v piatok v Bratislave ocenil účastníkov tohtoročného programu Ambasádorská škola EP. Najúspešnejším bol tím Obchodnej akadémie v Michalovciach.

Udelením titulu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu desiatim vzdelávacím inštitúciám zo všetkých kútov Slovenska vyvrcholil ôsmy ročník rovnomenného programu Európskeho parlamentu. Na slávnostnej ceremónii, v rámci ktorej boli vyhlásené aj štyri víťazné školské tímy, sa zúčastnili aj poslankyne EP Veronika Cifrová Ostrihoňová (RE, SK) a Katarína Roth Neveďalová (NI, SK).

Na prvom mieste skončila Obchodná akadémia Michalovce, druhé miesto obsadila Stredná priemyselná škola v Dubnici nad Váhom, tretie miesto získalo Gymnázium P.J. Šafárika v Rožňave a na štvrtom mieste sa umiestnila Stredná odborná škola v Pruskom. Štvorica najúspešnejších tímov strávi pracovný deň v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Titul Ambasádorskej školy EP za školský rok 2023/2024 okrem toho získali:

·       Obchodná akadémia Prievidza,

·       Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica

·       Stredná odborná škola obchodu a služieb, Komárno

·       Gymnázium Štefana Moysesa, Moldava

·       Súkromné gymnázium DSA, Bardejov

·       Súkromné Gymnázium Futurum, Košice

Certifikát senior a junior ambasádorov Európskeho parlamentu získalo 17 učiteľov a 87 študentov. Spolu v uplynulom školskom roku participovali na 152 rôznych aktivitách, do ktorých zapojili viac ako 2400 ľudí zo svojich škôl a okolia a piatich poslancov EP. Po vyhodnotení a slávnostnom odovzdaní plakiet a diplomov sa žiaci, študenti a učitelia zapojili do diskusie s poslankyňami EP Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou (RE, SK) a Katarínou Roth Neveďalovou (NI, SK) a s Andreou Hajduchovou z OZ Dajme deťom hlas na tému „Zníženie veku na účasť vo voľbách na 16 rokov“.

Program EPAS – história a ciele

Program Ambasádorská škola EP (EPAS) sa začal na Slovensku realizovať v školskom roku 2016-17 a do dnešného dňa sa doň zapojilo spolu už 140 stredných škôl z celého Slovenska, pričom sto z nich získalo titul „Ambasádorská škola Európskeho parlamentu“. Titul senior ambasádorov získalo počas ôsmich ročníkov programu vyše 200 učiteľov a 1272 študentov sa stalo junior ambasádormi. EPAS je vzdelávací program zameraný na žiačky a žiakov stredných a odborných škôl. Jeho cieľom je šíriť informácie o Európskej únii, európskej parlamentnej demokracii, úlohe Európskeho parlamentu a európskych hodnotách medzi mladými ľuďmi za pomoci ambasádorov a ambasádoriek na vybraných školách. Program neprináša len fakty o EÚ, zameriava sa aj na priamu skúsenosť s európskym občianstvom a na jej význam pre každodenný život mladých ľudí. Motivuje k priamej participácii na demokratických procesoch vrátane účasti na európskych voľbách a podnecuje uvažovanie mladých ľudí o budúcom smerovaní EÚ. 

Viac..  Eurostat: Koncom júla malo v EÚ dočasnú ochranu 4,1 milióna ľudí z Ukrajiny

Priebeh programu EPAS

Vzdelávací program sa realizuje pomocou aspoň jednej učiteľky či učiteľa za každú zúčastnenú školu, a žiackym spolupracujúcim tímom, ktorý okolo seba vytvorí. Učitelia si medzi sebou zvolia senior ambasádorov a žiaci junior ambasádorov. Učitelia majú na starosti vzdelávací aspekt zameraný najmä na európsku parlamentnú demokraciu, využívať pritom môžu interaktívne vzdelávacie materiály EP, simulačné hry či kvízy pre triedy. Spolu so žiakmi či študentmi následne realizujú informačné a propagačné aktivity v rámci svojej školy. Ak škola uspokojivo splní požiadavky stanovené v programe, bude certifikovaná ako škola – Ambasádor Európskeho parlamentu a získa plaketu, ktorá môže byť vystavená na poprednom mieste v budove školy. Okrem toho býva žiačkam a žiakom štyroch najaktívnejších škôl ponúknutá cesta do sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Učiteľky a učitelia bývajú pozvaní na odborný seminár do Bruselu.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ sa vyslovila proti útokom na školy a vzdelávacie strediská na celom svete

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva …

Consent choices