Cestovanie, pas, kontrola. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Digitálne doklady: jednoduchšie a bezpečnejšie cestovanie v schengenskom priestore

Európska komisia prijala dva návrhy na digitalizáciu cestovných pasov a preukazov totožnosti pre osoby cestujúce do schengenského priestoru a z neho, ktoré sú známe aj ako „cestovné identifikátory“.

Občania krajín EÚ aj mimo nej podliehajú pri prekračovaní vonkajších hraníc schengenského priestoru systematickým kontrolám. V súčasnosti sa tieto kontroly vykonávajú fyzicky na hraničnom priechode. Keďže len v roku 2023 bolo zaznamenaných celkovo 593 miliónov prekročení hraníc, hraničné kontroly treba urýchliť a cestovanie musí byť plynulejšie. Zároveň je nutné zachovať vysokú úroveň bezpečnosti a skontrolovať každého cestujúceho.

Komisia preto navrhuje zaviesť podľa spoločného rámca digitálne cestovné doklady a novú digitálnu cestovnú aplikáciu EÚ, v ktorej si cestujúci budú môcť vytvoriť a uložiť digitálne cestovné doklady. Vďaka týmto novým pravidlám bude cestovanie do schengenského priestoru aj v rámci neho jednoduchšie a bezpečnejšie.

Nové pravidlá, ktorými sa zavádzajú digitálne pasy a preukazy totožnosti

Digitálne cestovné doklady sú digitálnou verziou údajov uložených v cestovných pasoch a preukazoch totožnosti. Zahŕňajú podobu držiteľovej tváre, no nie jeho odtlačky prstov. Či o túto digitálnu verziu dokladov požiadate a či ju budete bezplatne používať, bude úplne na vás.

Vďaka digitálnym dokladom:

  • sa zvýši bezpečnosť schengenského priestoru: Digitálne cestovné doklady uľahčia orgánom overovanie pravosti a správnosti cestovných dokladov. Zároveň sťažia podvodníkom používanie falošných dokladov a prekračovanie hraníc bez odhalenia.
  • zlepší sa efektívnosť hraničných kontrol: Digitálne cestovné doklady umožnia orgánom zodpovedným za riadenie hraníc vykonávať predbežné kontroly. Vďaka tomu budú môcť čas aj zdroje sústrediť na odhaľovanie cezhraničných páchateľov trestnej činnosti a prevádzačstva migrantov.
  • cestujúci budú prekračovať hranice plynulejšie a rýchlejšie: Občania krajín EÚ aj mimo nej budú môcť pred cestou do alebo z EÚ predložiť svoje digitálne pasy alebo preukazy totožnosti na predbežnú hraničnú kontrolu.
  • uľahčí sa voľný pohyb a zníži administratívna záťaž občanov EÚ: Členské štáty môžu občanom EÚ umožniť, aby digitálne preukazy totožnosti používali na registráciu a overenie totožnosti. Ide napríklad o registráciu u vnútroštátnych orgánov, keď sa človek presťahuje do iného členského štátu, alebo o prístup do systémov elektronického overovania totožnosti.

Digitálna cestovná aplikácia EÚ

Komisia s podporou agentúry eu-LISA vyvinie digitálnu cestovnú aplikáciu EÚ a rozšíri ju v celej EÚ. Aplikácia bude k dispozícii všetkým občanom EÚ a tretích krajín s biometrickým pasom alebo preukazom totožnosti EÚ, ktorí cestujú do alebo zo schengenského priestoru.

Viac..  P. Stano: EÚ dôrazne zareaguje na dodávku iránskych balistických rakiet do Ruska

Vďaka digitálnej cestovnej aplikácii EÚ budú môcť cestujúci:

  • na základe pasov a v prípade občanov EÚ na základe preukazov totožnosti vytvoriť svoje digitálne cestovné doklady.
  • predložiť svoje cestovné plány a doklady pohraničným orgánom vopred. Vďaka tomu sa na hraničných priechodoch skrátia čakacie lehoty, keďže väčšina kontrol už bude vykonaná.
  • zabezpečiť ochranu svojich údajov: Aplikácia si pred spracovaním osobných údajov vyžiada súhlas používateľa. Okrem toho sa bude od členských štátov vyžadovať, aby skôr, ako pohraničným orgánom povolia prístup k údajom, dôkladne ich členov vyškolili v bezpečnosti údajov a pravidlách ich ochrany.

Od roku 2026 budú môcť všetci európski občania a obyvatelia používať svoje digitálne pasy a preukazy totožnosti v európskej peňaženke digitálnej identity.

Ďalšie kroky

Teraz sa musia na návrhoch dohodnúť Rada a Európsky parlament. Po ich prijatí sa v súlade s príslušnými postupmi vytvorí digitálna cestovná aplikácia EÚ a potrebné technické normy.

Súvislosti

Týmito legislatívnymi návrhmi sa realizuje schengenská stratégia prijatá v roku 2021, v ktorej sa EÚ zaviazala pokračovať v digitalizácii konaní na vonkajších hraniciach. Návrhy sú zároveň prepojené so zavedením európskych peňaženiek digitálnej identity, v ktorých sa môžu digitálne pasy a preukazy totožnosti uchovávať spolu s digitálnymi vodičskými preukazmi, lekárskymi predpismi a inými dokladmi.

Touto iniciatívou sa v rámci cieľov európskeho digitálneho desaťročia podporuje stratégia Komisie „Digitálna Európa“ a „Digitálny kompas“, ktorých cieľom je digitalizovať verejné služby a do roku 2030 poskytnúť všetkým občanom Únie digitálnu totožnosť.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovenskí europoslanci vnímajú riziko ohrozenia voľného pohybu v EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas aktuálneho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu diskutujú v súvislosti s budúcnosťou …

Consent choices