Debata s Viktorom Orbánom pri príležitosti predsedníctva Maďarska v Rade EÚ. PHOTO: © European Union 2024 - Source : EP

Europoslanci rokovali o programe maďarského predsedníctva s premiérom Orbánom

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu diskutovali s premiérom Viktorom Orbánom o prioritách Maďarska počas jeho šesťmesačného predsedníctva v Rade, ktoré sa začalo 1. júla.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola vo svojom úvodnom vyhlásení uviedla, že maďarské predsedníctvo prichádza v čase, keď EÚ podniká „významné kroky vpred“ vrátane „podpory Ukrajiny, posilňovania európskej konkurencieschopnosti a budovania stabilnejšej a bezpečnejšej Európy“. Pripomenula, že Parlament je domovom demokracie, „kde je právny štát a sloboda prejavu posvätná“ a kde „možno nie vždy súhlasíme, ale vždy dáme priestor na úctivé zdieľanie názorov“.

„EÚ sa musí zmeniť,“ povedal premiér Viktor Orbán a dodal, že maďarské predsedníctvo chce byť hlasom a katalyzátorom zmien. Podľa Orbána je situácia v EÚ oveľa vážnejšia ako v roku 2011, počas prvého maďarského predsedníctva EÚ. Ako dôvod uviedol vojnu na Ukrajine, eskalujúce konflikty na Blízkom východe a v Afrike, migráciu, riziká pre Schengenský priestor a stratu globálnej konkurencieschopnosti Európy. Viktor Orbán prisľúbil, že Maďarsko bude čestným a konštruktívnym sprostredkovateľom počas predsedníctva v Rade EÚ, a to aj pokiaľ ide o nevybavených 52 legislatívnych materiálov, ktoré je potrebné dokončiť, a je pripravené začať medziinštitucionálne rokovania s Parlamentom.

Zdôraznil, že konkurencieschopnosť je kľúčovou otázkou predsedníctva, pričom poznamenal, že hospodársky rast EÚ bol za posledné dve desaťročia výrazne nižší ako v Číne a USA, pričom sa tiež znížil podiel EÚ na globálnom obchode. Poukazujúc na ceny energií ako na kľúčovú prekážku premiér Orbán uviedol, že „v dôsledku odklonu od ruských zdrojov energie EÚ stratila výrazný rast HDP“. „Nemali by sme upadnúť do ilúzie, že zelený prechod sám o sebe ponúka riešenie problému,“ argumentoval a dodal, že dekarbonizácia viedla k spomaleniu produktivity a strate pracovných miest.

V súvislosti s migráciou Viktor Orbán varoval, že „bez vonkajších záchytných miest nemôžeme chrániť Európanov pred nelegálnou migráciou“. „Azylový systém EÚ jednoducho nefunguje. Nelegálna migrácia viedla k nárastu antisemitizmu, násilia páchaného na ženách a homofóbie,“ vyhlásil. Navrhol organizovať pravidelné „Schengenské summity“ a trval na tom, že Bulharsko a Rumunsko by sa mali do konca roka stať plnoprávnymi členmi priestoru voľného pohybu. Pokiaľ ide o rozšírenie, Orbán vyzval na urýchlenie pristúpenia krajín západného Balkánu a zdôraznil, že „bez vstupu Srbska nemôžeme stabilizovať Balkán“.

Maďarský premiér argumentoval v prospech podpory obranného priemyslu EÚ, voči farmárom priateľského a konkurencieschopného poľnohospodárskeho sektora a za dôležitosť kohéznej politiky EÚ. „Kohézne fondy nie sú charitou ani darom, je to jedna z najväčších foriem investičnej politiky v EÚ a je nevyhnutným predpokladom na vyváženie jednotného trhu,“ povedal.

Viac..  EP budúci týždeň rozhodne o začiatku vypočúvania kandidátov na eurokomisárov

Odpoveď predsedníčky Európskej komisie

V odpovedi premiérovi Orbánovi predsedníčka von der Leyen potvrdila záväzok EÚ podporiť Maďarsko po nedávnych záplavách a načrtla tri kľúčové priority: Ukrajina, konkurencieschopnosť a migrácia. Kritizovala postoj Maďarska k Rusku a vyjadrila poľutovanie nad tým, že „konkrétne jeden členský štát“ sa stále snaží nakupovať fosílne palivá od Ruska napriek záväzku EÚ byť energeticky nezávislý. V súvislosti s migráciou odsúdila rozhodnutie Maďarska prepustiť odsúdených pašerákov a spochybnila jeho vízovú politiku, ako napríklad pozývanie ruských štátnych príslušníkov do EÚ bez dodatočných kontrol, pričom varovala, že takéto kroky „robia z Maďarska bezpečnostné riziko nielen pre Maďarsko, ale pre všetky členské štáty“. Zdôraznila potenciál krajiny v rámci EÚ a vyzvala ju, aby „slúžila veci európskej jednoty“, a nie sa odkláňala od spoločných hodnôt. (Celý prejav je k dispozícii tu.)

Rečníci z politických skupín

Väčšina rečníkov v Parlamente kritizovala maďarského premiéra za doterajší priebeh predsedníctva v Rade, ako aj za premenu Maďarska na hybridný režim, podkopávanie boja Ukrajiny proti ruskej agresii a za kolaboráciu s neliberálnymi režimami v Moskve a Pekingu. Väčšina rečníkov vyjadrila svoje znepokojenie nad úplným nedostatkom rešpektu voči hodnotám EÚ, ktorý prejavil maďarský premiér, ako aj nad obvineniami z nekontrolovateľnej korupcie v Maďarsku. Mnohí poslanci vyjadrili solidaritu s maďarským ľudom, ktorý trpí obmedzeniami vlády v oblasti nezávislosti súdnictva, slobody médií a občianskej spoločnosti. Viacerí tvrdili, že bolo chybou udeliť rotujúce predsedníctvo Maďarsku a požadovali pozastavenie jeho hlasovacích práv v Rade v súlade s postupom podľa článku 7.

Ďalší rečníci nesúhlasili a pochválili maďarskú vládu za jej postoj k migrácii a za to, že konkurencieschopnosť zaradila medzi svoje priority. Ocenili Maďarsko ako obhajcu tradičných hodnôt a využili príležitosť na zopakovanie ich presvedčenia, že zelené politiky a ťažkopádne pravidlá EÚ ničia európsku ekonomiku.

O mam

Odporúčame pozrieť

orban

Orbán volá po zmenách v EÚ, vojnu na Ukrajine takmer nespomína. Leyenová nešetrí kritikou

Európska únia potrebuje zmenu. Vyhlásil to maďarský premiér v Európskom parlamente v Štrasburgu. Viktor Orbán …

Consent choices