Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: TASR AP Photo/Jean-Francois Badias

Orbán: Von der Leyenová a Weber jasne povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber v stredu v Štrasburgu na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu jasne povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu. V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió to povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa slov premiéra do Štrasburgu išiel so zámerom prezentovať premyslený kvalitný program aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. „Problémami Únie sa zaoberajú viacerí, mohli sme viesť zaujímavú debatu,“ podotkol Orbán, podľa ktorého sa však namiesto vecnej diskusie viacerí prítomní „pustili“ do neho. Stredajšiu schôdzu v EP označil Orbán za pokus o svoje „ukrižovanie“. Dodal, že ďalej sa už nedalo správať „džentlmensky“, a tak sa postavil a tvrdo sa snažil chrániť svoju krajinu.

„Bolo celkom jasné, čo sa stalo. Von der Leyenová a Weber otvorene oznámili, že chcú zvrhnúť maďarskú vládu a menovali aj členov tejto budúcej vlády blízkej Bruselu. Európski socialisti by v nej chceli mať Kláru Dobrevovú z Demokratickej koalície (DK) a EPP Pétera Magyara zo strany TISZA,“ povedal. Dobrevová aj Magyar podľa Orbána jasne deklarovali, že splnia to, čo požaduje Brusel. „Ide o dodávky zbraní na Ukrajinu, prijímanie migrantov, zrušenie zákonov na ochranu rodiny a detí či o hospodársku a obchodnú studenú vojnu,“ spresnil premiér, ktorý ale zdôraznil, že sa proti tomu postaví.

Viac..  Orbán chce presadiť u lídrov EÚ uzavretie paktu konkurencieschopnosti Únie

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

orban

Orbán volá po zmenách v EÚ, vojnu na Ukrajine takmer nespomína. Leyenová nešetrí kritikou

Európska únia potrebuje zmenu. Vyhlásil to maďarský premiér v Európskom parlamente v Štrasburgu. Viktor Orbán …

Consent choices