Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Týždeň v EP: Podpora Ukrajiny, Sacharovova cena a príprava na plenárne zasadnutie

Europoslanci budú tento týždeň na pôde výborov hlasovať o balíku finančnej pomoci pre Ukrajinu a rozhodnú o trojici finalistov tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

Poslanecké kluby sa v priebehu týždňa zamerajú na prípravu na blížiace sa plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční v dňoch 21. – 24. októbra v Štrasburgu.

Finančná pomoc pre Ukrajinu aj zo zmrazených ruských aktív

Výbor EP pre medzinárodný obchod (INTA) bude v pondelok hlasovať o komplexnom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu, ktorý by mal pozostávať z Mechanizmu spolupráce v oblasti úverov vo výške až 45 miliárd eur a mimoriadneho úveru v rámci makrofinančnej pomoci (MFA) vo výške 35 miliárd eur. Najnovší balík pomoci využíva mimoriadne zisky z imobilizovaných ruských aktív.

Sacharovova cena: výber trojice finalistov

Výbory EP pre zahraničné veci (AFET) a rozvoj (DEVE) vo štvrtok rozhodnú, ktorí traja  kandidáti na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia postúpia do užšieho výberu. Poslanci alebo politické skupiny na tohtoročnú Sacharovovu cenu nominovali týchto kandidátov: María Corina Machado ako líderka demokratických síl vo Venezuele a novozvolený prezident Edmund González Urrutia; izraelsko-palestínske organizácie „Ženy za mier“ a „Ženy slnka“; Elon Musk; azerbajdžanský akademik a protikorupčný aktivista Dr. Gubad Ibadoghlu; skupina novinári z Palestíny.

Doprava a cestovný ruch: priority maďarského predsedníctva v Rade EÚ

Viac..  Komisia odporúča prísnejšie opatrenia týkajúce sa prostredia bez dymu

Niekoľko členov maďarskej vlády sa v pondelok zúčastní na zasadnutí Výboru EP pre dopravu a cestovný ruch (TRAN), aby s poslancami prediskutovali priority predsedníctva svojej krajiny v Rade (ministrov) EÚ.

Príprava na plenárne zasadnutie: Ukrajina, Irán, rozpočet a sloboda médií

Poslanecké kluby sa budú tento týždeň venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 21. – 24. októbra v Štrasburgu. 

Parlament bude počas svojej druhej októbrovej schôdze diskutovať a hlasovať o balíku finančnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 80 miliárd eur a prijme svoj vyjednávací mandát pred rokovaniami s členskými štátmi o budúcoročnom rozpočte EÚ. Poslanci tiež zhodnotia zasadnutie Európskej rady, ktoré je naplánované na 17. – 18. októbra. Diskutovať budú aj o Iránskej islamskej republike a ňou podporovanom terorizme, poľskom zákone o umelom prerušení tehotenstva a stave právneho štátu na Malte sedem rokov po vražde Daphne Caruany Galizie.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Týždeň v EP: Kreovanie novej Komisie, Eurobarometer, ocenenie slovenských škôl aj úrokové sadzby

Európsky parlament sa bude tento týždeň zaoberať prípravou na vypočutia kandidátov na komisárov, výškou úrokových …

Consent choices