voda
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Bezpečnosť Európy v oblasti vodných zdrojov je ohrozená, varuje enviroagentúra

V Európe je v dobrom stave iba približne tretina povrchových vôd, varovala v utorok Európska environmentálna agentúra (EEA) so sídlom v Kodani. Svetadiel podľa nej zaťažuje znečistenie, degradácia biotopov, zmena klímy a nadmerné využívanie sladkovodných zdrojov. EEA tvrdí, že vlády musia uprednostniť zníženie spotreby vody a obnovu ekosystémov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Európska agentúra analyzovala viac než 120.000 povrchových vodných plôch a 3,8 milióna štvorcových kilometrov útvarov podzemnej vody v 19 členských štátoch EÚ a Nórsku. „Stav európskych vôd nie je dobrý. Naše vody sú vystavené bezprecedentnému množstvu výziev, ktoré ohrozujú bezpečnosť Európy v oblasti vodných zdrojov,“ uviedla vo vyhlásení výkonná riaditeľka EEA Leena Ylä-Mononenová. V správe agentúry sa uvádza, že iba 37 percent povrchových vôd v Európe dosiahlo „dobrý“ alebo „vysoký“ ekologický stav, čo je miera zdravia vodných ekosystémov.

Podľa údajov, ktoré poskytli členské štáty EÚ, splnilo v období rokov 2015-2021 dobrý stav len 29 percent povrchových vôd. Podzemné vody v Európe, ktoré sú zdrojom väčšiny pitnej vody, zaznamenali oveľa lepší výsledok – až 77 percent z nich bolo v dobrom stave. Dobrý stav znamená, že voda nie je nadmerne znečistená chemickými a toxickými látkami, ako sú mikroplasty a syntentické zlúčineniny PFAS.

Viac..  Michal Wiezik: Nedávne záplavy sú dôsledkom klimatickej krízy, budú čoraz častejšie. VIDEOKOMENTÁR

Povrchovú vodu ohrozuje znečistenie ovzdušia, ktoré je napríklad dôsledkom spaľovania uhlia alebo emisií z automobilov, ako aj poľnohospodársky priemysel so skládkami odpadu znečisťujúcich pôdu. „Európske poľnohospodárstvo musí viac využívať udržateľné ekologické a agroekologické postupy, ktoré budú sprevádzať stimuly a zmena stravovacích návykov,“ uvádza správa EEA. Agentúra vyzvala svoje členské štáty, aby do roku 2030 znížili používanie pesticídov na polovicu. „Ako nikdy predtým“ podľa EEA ohrozuje európske jazerá, rieky, pobrežné a podzemné vody vplyv zmeny klímy vrátane extrémneho sucha a záplav, ako aj nadmerné využívanie sladkovodných zdrojov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

EK zaregistrovala európske iniciatívy týkajúce sa odolnosti vodných zdrojov a asistovanej starostlivosti pomocou psychedelík

Európska komisia sa rozhodla zaregistrovať dve európske iniciatívy občanov (EIO) s názvom „EIO pre Európu …

Consent choices