sudnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Eurobarometer o spravodlivosti, právach a hodnotách

Komisia uverejnila výsledky svojho prieskumu Eurobarometra o spravodlivosti, právach a hodnotách, ktorý poskytuje prehľad o tom, ako občania EÚ vnímajú hodnoty a práva, ktoré EÚ presadzuje prostredníctvom svojich právnych predpisov, politík a programov financovania, ako aj dostupné nástroje na ich podporu a ochranu.

Z prieskumu, ktorý sa uskutočnil vo všetkých členských štátoch EÚ v marci a apríli 2024, vyplýva, že viac ako polovica (53 %) Európanov sa cíti dobre informovaná o právnom štáte vo svojej krajine, zatiaľ čo dve tretiny (66 %) sa domnievajú, že práva a hodnoty EÚ, ako sú základné práva, demokracia a právny štát, sú primerane chránené. Na otázku o znalosti právnych predpisov EÚ v tejto oblasti viac ako 60 % respondentov uviedlo, že boli informovaní. Napríklad takmer polovica Európanov si je vedomá svojho práva na slobodný pobyt kdekoľvek v EÚ a svojho práva na rovnaké zaobchádzanie v zamestnaní.

Viac..  InvestEU významne prispieva k investíciám do udržateľnejšej a konkurencieschopnejšej EÚ 

Účasť na politickom živote je naďalej silná, pričom 67 % občanov EÚ hlasuje v miestnych, celoštátnych alebo európskych voľbách. Takmer každý piaty respondent (19 %) uviedol, že sa zúčastňuje na dobrovoľníckych činnostiach alebo komunitných projektoch. Približne každý desiaty občan EÚ uvádza, že je zapojený do mimovládnych organizácií, organizácií občianskej spoločnosti (10 %) alebo odborových zväzov, politických hnutí alebo strán (9 %)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Eurovoľby ukázali, že občanov trápia najmä vysoké životné náklady

Európsky parlament (EP) vo štvrtok zverejnil povolebný prieskum verejnej mienky Eurobarometer zameraný na volebné správanie …

Consent choices