ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia poskytuje členským štátom finančné prostriedky na podporu dobrovoľných návratov

Komisia 15. októbra uverejnila výzvu na vyjadrenie záujmu vo výške 25 miliónov eur v rámci Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) s cieľom podporiť členské štáty pri asistovaných dobrovoľných návratoch štátnych príslušníkov tretích krajín bez zákonného práva na pobyt v EÚ.

Tieto finančné prostriedky konkrétnejšie pomôžu členským štátom, ktorých systémy návratu sú pod tlakom, a to posilnením budovania ich kapacít a podporou dobrovoľných návratov. Členské štáty, ktoré sa zúčastňujú na AMIF, sú oprávnené podať žiadosť do 15. novembra 2024.

Vytvorenie účinného spoločného systému EÚ pre návraty je jedným zo základných prvkov paktu o migrácii a azyle. Dobrovoľný návrat a udržateľná reintegrácia sú jeho kľúčovými zložkami. Programy asistovaného dobrovoľného návratu a reintegrácie poskytujú navrátilcom možnosť bezpečného a dôstojného návratu domov, pričom zohľadňujú ich potreby, očakávania a vyhliadky po návrate. Koordinátor EÚ pre návrat aj naďalej úzko spolupracuje s členskými štátmi v rámci siete na vysokej úrovni pre návrat.

Viac..  Zakladateľ WikiLeaks Assange prelomí mlčanie, v októbri vystúpi v Rade Európy

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenci

Slovensko prispeje miliónom eur na zdravotnú starostlivosť migrantom v Grécku

Sumou jeden milión eur podporí Slovensko projekt, ktorý je zameraný na poskytovanie zdravotníckej pomoci migrantom …

Consent choices