Branislav Ondruš, europoslanec /HLAS-SD/. PHOTO: European Union 2024.

Branislav Ondruš o eurofondoch: Neoslabujme postavenie regiónov

Brusel – Poslanec Európskeho parlamentu Branislav Ondruš spoločne s ďalšími ľavicovými poslancami vyzýva predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby sa vzdala plánov na nadmernú koncentráciu a centralizáciu eurofondov.

„Správy poukazujú na to, že Európska komisia pripravila návrhy, podľa ktorých by sa 
na jednej strane mali zlúčiť viaceré európske fondy a programy a na strane druhej bude ich definovanie a riadenie nadmerne sústredené v rukách EK a centrálnych vlád členských štátov,“ píše sa v liste, pod ktorý sa zo Slovenska okrem Ondruša podpísala už len Katarína Roth Neveďalová.

Štyridsaťjeden ľavicových poslancov varuje pred spochybňovaním takého modelu nastavenia a riadenia eurofondov, ktorý by vylúčil regionálnu a miestnu samosprávu 
zo spolurozhodovania. Poslanci Európskeho parlamentu sa vyslovujú za zjednodušenie procesov, ale požadujú, aby „hlas európskych regiónov a miest k tomu, do čoho sa má
investovať na ich území a čo má prispieť k ich rozvoju“ Európska komisia neobmedzovala.

„Rozhodne nesúhlasím, aby sa rozhodovanie o tom, na aké účely a ciele použijeme eurofondy koncentrovalo a centralizovalo do Bruselu alebo Bratislavy. Regióny, mestá a obce musia musí mať silný hlas, lebo ľudia, ktorí žijú po celom Slovensku musia mať silný hlas,“ vysvetlil svoj postoj Branislav Ondruš. Už budúci rok sa začnú zásadné diskusie o budúcnosti eurofondov a Ondruš považuje za dôležité, aby v nich samosprávy boli rovnocennými partnermi. „V prostredí Európskej komisie vidím chúťky obmedziť zdroje, ktoré investujeme do modernizácie regiónov a zlepšovania života ľudí v nich. Preto je dôležité, hovoriť o tom už teraz, kým sa z chúťok nestanú oficiálne návrhy,“ dodáva Ondruš.

Viac..  Nový grécky LNG terminál zníži závislosť EÚ od dodávok plynu z Ruska

List adresovaný Európskej komisii:

O red

Odporúčame pozrieť

Branislav Ondruš: Slovensko sa stáva európskym lídrom v daňovej podpore sociálneho podnikania

„Úspešne realizujeme Akčný plán EK pre sociálnu ekonomiku, ako aj Odporúčanie Rady EÚ týkajúce sa …

Consent choices