Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwár. PHOTO: TASR - AP Photo/John Minchillo

Meloniová: Smrť Sinwára „otvára novú fázu“ konfliktu v Gaze

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vo štvrtok uviedla, že zabitie vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára uvoľnilo cestu pre „novú fázu“ v prebiehajúcom smrtiacom konflikte v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Smrťou Jahju Sinwára už viac neexistuje osoba, ktorá niesla najväčšiu zodpovednosť za útoky (na Izrael) zo 7. októbra (2023),“ uviedla Meloniová vo vyhlásení. „Som presvedčená o tom, že môže byť spustená nová fáza: je čas na prepustenie všetkých rukojemníkov, za okamžité vyhlásenie prímeria a na začatie rekonštrukcie Gazy,“ dodala. Agentúra DPA pripomína, že Meloniová sa v piatok v Berlíne nezúčastní na schôdzke prezidenta USA Joea Bidena s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, britským premiérom Keirom Starmerom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Meloniová vo štvrtok uviedla, že sa na stretnutí „za žiadnych okolností nemôže zúčastniť“, keďže absolvuje cestu na Blízky východ, v rámci ktorej navštívi aj Libanon. „Možno by bolo efektívnejšie hovoriť s ľuďmi v regióne, než tak urobiť medzi sebou,“ povedala talianska premiérka v Bruseli ešte pred summitom EÚ. „Preto je táto cesta pre mňa prioritou,“ dodala. Absencia Meloniovej na rokovaniach v Berlíne vyvolala v Taliansku obavy, píše DPA. Krajina v súčasnosti predsedá skupine najvyspelejších ekonomík sveta G7. Rím bude pritom jediným európskym členom tohto zoskupenia, ktorá sa na schôdzke v nemeckej metropole nezúčastní.

Viac..  Michel: EÚ je na strane Ukrajiny a potrebuje urýchliť pomoc pre Kyjev

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Viaceré organizácie vyzvali EÚ, aby pozastavila dohodu s Izraelom

Približne 60 mediálnych a ľudskoprávnych organizácií vyzvalo v pondelok Európsku úniu, aby pozastavila dohodu o …

Consent choices