stavba
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v auguste medzimesačne vzrástla

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v auguste 2024 medzimesačne vzrástla, ale v medziročnom porovnaní klesla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia po očistení od sezónnych vplyvov v auguste 2024 zvýšila o 0,1 % v eurozóne a o 0,4 % v EÚ. V júli 2024 pritom produkcia v stavebníctve medzimesačne klesla, a to v eurozóne o 0,5 % a v EÚ o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa výkon stavebníctva v auguste 2024 znížil v regióne, ktorý zaviedol euro o 2,5 % a v celej Únii o 2,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za august, najprudší medzimesačný nárast produkcie v stavebníctve zaznamenali Švédsko (7,2 %), Holandsko (6,3 %) a Rumunsko (4,7 %). A najväčší pokles nahlásili Slovensko (-4,3 %), Belgicko (-3,2 %) a Slovinsko (-3,1 %).

Viac..  L. Yar: EP namieta proti škrtom niektorých programov v rozpočte EÚ na rok 2025

V medziročnom porovnaní sa v auguste produkcia v stavebníctve znížila najstrmšie v Slovinsku (-17,1 %), na Slovensku (-10,9 %) a v Maďarsku (-6,0 %). A najväčší nárast mali v Bulharsku (5,5 %), Holandsku (2,5 %) a Portugalsku (2 %).

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Stavebná produkcia na Slovensku v júni klesla, v EÚ naopak vzrástla

Stavebná produkcia na Slovensku klesala aj v júni 2024. Podľa dát Eurostatu sa dostala v …

Consent choices