Alexej Puškov odkazuje Bruselu: Čím viac budete na nás tlačiť, tým budeme neoblomnejší

Alexej Puškov
Alexej Puškov, predseda výboru pre zahraničné veci ruskej Štátnej dumy. PHOTO: Flickr

Ešte pred druhou dohodou z Minska sa o situácii na Ukrajine diskutovalo v Európskom parlamente. Predseda výboru pre zahraničné veci ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov sa tiež zúčastnil rokovaní a tlmočilo ruské postoje.

„Mali by sme zabrániť možnému oddeľovaniu Ruska  a Európy, deleniu, ktoré by nebolo možné ukončiť, a ktoré by mohlo začať novú studenú vojnu. Povedal by som, že tento moment je dôležitý, ak máme nájsť rýchlu odpoveď na dianie na Ukrajine. Na Ukrajine musíme zastaviť vojnu. Presne o to sa usilujú prezident Putin, kancelárka Merkelová aj Francois Hollande. Dúfam, že sa im to podarí,“ tvrdil Alexej Puškov.

S vývojom najnovších udalostí vieme, že dohoda sa aj napriek jej krehkosti podarila. Stále sa však bojuje v oblasti Debaľcevo. S novou situáciou bolo dočasne zastavené aj ďalšie kolo sankcií zo strany EÚ.  „Podľa mňa sa v Európe podhodnocuje stav ruského hospodárstva. Rusko má isté rezervy, nejaký čas môže využívať práve tie. Ďalej si myslím, že v dnešnom Rusku cítiť väčšiu súdržnosť. Povedal by som, že keď Rusov tlačia zvonku, zvyčajne sa vnútorne zomknú viac, než boli predtým,“ odkazuje Puškov.

Mnohí kritici poukazujú na to, že v prípade starej dohody z Minska šlo iba o taktický postup na získanie času, ktorý mal služiť na konsolidáciu a zvýšenie vojenskej ruskej sily. „Povstalci rovnako obviňujú Kyjev, že sa snaží využiť prímerie na preskupenie svojich síl a dozbrojenie armády,“ kontruje predseda výboru.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

„Rusko ale trvá na tom, že donecká oblasť má zostať súčasťou Ukrajiny. My totiž nespochybňujeme územnú celistvosť Ukrajiny, pokiaľ ide o Donecko. Veríme, že táto oblasť by mala mať taký štatút, ktorý bude prijateľný pre miestnych. Tí totiž potrebujú isté záruky, že sa splnia ich požiadavky,“ dopĺňa Puškov. V prípade Krymu je však predsedov postoj jednoznačnejší, najmä čo sa týka jeho pričleneniu späť k Ukrajine. „Obávam sa, že v krymskej otázke Rusko svoj postoj nezmení,“ uzatvára Puškov.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

peniaze

Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac …

Consent choices