zitnanska
Jana Žitňanská, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Jana Žitňanská: Postihnuté deti ako samovražední atentátnici? Za hranicou všetkého

zitnanska
Jana Žitňanská, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Minulý týždeň svetové médiá priniesli správu o tom, že v prebiehajúcom konflikte v Iraku dochádza k zneužívaniu detí na boj. Podľa Organizácie spojených národov radikáli z tzv. Islamského štátu znežívajú ako samovražedných atentátnikov a ľudské štíty dokonca aj deti s mentálnym postihnutím.

Ako sa v správe OSN ďalej uvádza, militanti tiež unášajú deti z komunít kresťanov alebo iných vierovyznaní, ktoré sú neskôr obeťami sexuálneho otroctva, alebo ich rovno zabíjajú zvlášť krutým spôsobom – deti sú ukrižované alebo zaživa pochovávané. Z niektorých detí sa stávajú vojaci – od ôsmich rokov prechádzajú výcvikom na ozbrojený boj.

Tejto téme sa Európsky parlament venoval počas minulotýždňového zasadnutia, na ktorom europoslanci prijali uznesenie o humanitárnej kríze v Iraku a v Sýrii. Do textu uznesenia sa dostali aj návrhy slovenskej europoslankyne Jany Žitňanskej, upozorňujúce práve na situáciu detí v konflikte. „Mojou úlohou v Európskom parlamente je upozorňovať na situáciu tých, ktorí sa sami brániť nemôžu alebo nevedia. Situácia, kedy sú deti so zdravotným postihnutím pochovávané zaživa, alebo zneužívané ako vojaci a ľudské štíty, je za hranicou všetkého.“ 

Pod tlakom extrémistických bojovníkov Islamského štátu sa humanitárna situácia v Iraku a v Sýrii počas posledných mesiacov stále viac zhoršuje. Milióny Iračanov a Sýrčanov boli v dôsledku vojnových konfliktov nútení opustiť svoje domovy. Teraz sú na úteku pred únosmi, zabíjaním a rituálnymi popravami islamských extrémistov stotisíce ďalších.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Europoslankyňa Jana Žitňanská upozorňuje, že militanti Islamského štátu sa nezastavia naozaj pred ničím. Uznesenie, ktoré získalo podporu väčšiny europoslancov, bude teraz adresované všetkým relevantným aktérom. “V uznesení zdôrazňujeme, že v tejto chvíli je najdôležitejišie, aby Komisia, členské štáty a príslušné organizácie okamžite konali a obetiam poskytli humanitárnu pomoc. Aby sa situácia ďalej nezhoršovala, musíme tiež podporovať krajiny, ktoré prijali utečencov, odrezať teroristov od finančných zdrojov, dodávok zbraní a prísunu zahraničných bojovníkov,” dodáva Žitňanská na záver.

O ram

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices