Britský premiér posiela na Ukrajinu vojenských poradcov

cameron
David Cameron, britský premiér. PHOTO: Flickr.

LONDÝN – K významnému rozšíreniu vojenskej pomoci Ukrajine sa odhodlala britská vláda. Už tento týždeň by podľa britského premiéra Davida Camerona mali do Kyjeva odísť prví vojenskí poradcovia a inštruktori, píše o tom denník the Guardian.

Britské jednotky budú počas nasledujúcich týždňov nasadené na Ukrajine s úlohou cvičiť vojakov v boji s ruskými separatistami, povedal David Cameron poslancom Dolnej snemovne. Varoval tiež pred „hlboko škodlivými“ dôsledkami pre celú Európu, ak sa EÚ nedokáže postaviť Vladimirovi Putinovi.

Šesťmesačnej misie sa zúčastní 75 vojakov a budú zaisťovať zdravotnícky, prieskumný a logistický výcvik, ktorý doplnia množstvom neletálneho vybavenia.

Nevylúčil ďalšiu podporu

Británia podľa Camerona „nie je v štádiu“ dodania smrtiaceho vybavenia – avšak premiér odmietol vylúčiť ďalšiu podporu. Informuje denník the Guardian.

„Pripravíme spolu s Ukrajinou program výcviku, aby sme posilnili odolnosť ich jednotiek. Netvrdím, že by sme mali vylúčiť to, že v našej pomoci pôjdeme ešte ďalej. Spojené štáty o niečom podobnom rozmýšľajú veľmi opatrne,“ dodal Cameron.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Cameron pre denník The Independent dodal, že vláda bude pripravená poskytnúť BBC dodatočné prostriedky, aby mohla čeliť proruskej propagande na Pobaltí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices