Tanja Fajon. PHOTO: © European Union 2015

Bude Srbsko v Európskej únii? Najbližších 5 rokov na to môže zabudnúť

Tanja Fajon. PHOTO: © European Union 2015
Tanja Fajon. PHOTO: © European Union 2015

V Európskom parlamente sa konala plenárna rozprava, ktorá hovorila o rozšírení Európy o západný Balkán. Pokrokový stav Srbska vyvolal mnohé reakcie. Stačí to však?

„Nanešťastie niekoľkí chorvátski kolegovia využívajú Európsky parlament ako miesto politického kupčenia, kde zbierajú politické body počas roka, v ktorom sa konajú v krajine voľby, no diskusii o pokroku Srbska to nijako nepomáha,“ povedala Tanja Fajon z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Rovnako ako iné balkánske krajiny musí Srbsko zvládnuť svoju históriu, v prípade, že sa majú začať prístupové rokovania s EÚ. Treba sa venovať zásadám právneho štátu, lepšiemu hospodárskemu riadeniu, reforme verejnej správy, dodržiavaniu základných ľudských práv a normalizácii vzťahov Srbska a Kosova,“ myslí si David McAllister z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Rada Európy: Novinári v celej Európe sú vystavení čoraz väčším výzvam a tlakom

Na začiatku preberania svojej funkcie povedal predseda Európskej komisie, že EÚ sa päť rokov nebude rozširovať. Pochod smerom k vstupu krajín západného Balkánu do EÚ bude pokračovať, no smerovanie týchto rokovaní nie je jasné.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices