schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO © European Union 2014

Martin Schulz: Naše vzťahy s Čínou si zaslúžia tú najvyššiu podporu

schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO © European Union 2014

„Vzťahy EÚ s Čínou majú už 40 rokov a zaslúžia si tú najvyššiu podporu a ambície.“ Tieto slová zverejnil na svojom twitterovom účte predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz krátko potom, ako sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Na svoju trojdňovú oficiálnu návštevu Číny, ktorá potrvá do stredy, sa vybral so zámerom rokovať o prehlbovaní spolupráce medzi EÚ a Čínou, najmä čo sa týka parlamentnej spolupráce.

„Prešli sme spolu už dlhú cestu a podarilo sa nám značne prehĺbiť naše vzťahy. Jasne o tom svedčí široké spektrum otázok, ktorých vyriešenie je v našom spoločnom záujme – či už je to svetová hospodárska situácia, klimatické zmeny, otázky bezpečnosti, ľudské práva alebo obchodné vzťahy. Kráčame spolu už dlhý čas a v naše spoločnej ceste môžeme pokračovať i naďalej,“ vyhlásil Martin Schulz počas svojej návštevy Pekingu.

Predseda Parlament sa počas svojej návštevy stretol nielen s prezidentom Si Ťin-pchingom, ale i s predsedom Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov Čangom Te-ťiangom. Predmetom ich rokovaní bol najmä obchod, globálna bezpečnosť, klimatické zmeny, hospodárske otázky, ľudské práva a medziparlamentné vzťahy. Čínsky prezident poctil Európsky parlament svojou návštevou približne pred rokom – zavítal sem 31. apríla 2014.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

EÚ je pre Čínu jej najväčším obchodným partnerom. Čína je druhým najväčším partnerom EÚ a zároveň jej najväčším dovozcom. Vzťahy EÚ s Čínou boli zavedené v roku 1957 a riadia sa Dohodou o obchodnej a hospodárskej spolupráci medzi EÚ a Čínou z roku 1985. V Parlamente pre ne existuje špeciálna delegácia, ktorá bola založená hneď po prvých priamych eurovoľbách v roku 1979.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices