avramopoulos
Komisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopoulos. PHOTO: © European Union- EP.

Na migrantov sa poskladáme ďalšími miliónmi EUR

110 mil. eur. To je finančná čiastka, ktorú mobilizuje Európska komisia na pomoc migrantom. Zároveň vyzýva členské štáty, aby prebrali zodpovednosť a taktiež prispeli.

Eurokomisár Dimitris Avramopoulos predložil v mene Komisie agendu európskej migračnej politiky. Po 10 bodovom akčnom pláne, ktorý sa ako prvý venoval problému migrácie, je to druhý oficiálny pokus Komisie o zmobilizovanie finančných prostriedok na pomoc migrantom. Agenda zahŕňa aj finančnú podporu pre štáty prvej línie, ktoré sú kvôli zlým podmienkam najčastejšie opúšťané obyvateľmi. Konkrétne ide o Turecko a Jordánsko.

„Nejde tu o uzatváranie alebo otváranie hraníc. Musíme byť predsa realisti. Prioritou je zachraňovať životy a pomáhať krajinám v prvej línii. Reagujeme na obavy občanov, a to komplexným prístupom, ktorý bol od začiatku sľúbený,“ vysvetľuje Avramopoulos.

Komisia zároveň posilní a finančne podporí agentúru FRONTEX, aby nemohli migranti len tak zostávať na územiach EÚ. Poslanci upozorňujú, že štáty musia byť v tejto problematike prísni, ale zároveň podporovať solidaritu voči migrantom a štátom. Na tieto počiny vyčlenila Komisia 60 mil. eur.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Ďalších 50 mil. eur bude stáť bezpečná legálna preprava 20 000 utečencov z krajín tretieho sveta. Túto akciu organizuje na najbližšie dni Komisia spolu s FRONTEX-om. V parlamente sa čoraz častejšie spomína spôsob, akým a kde prijať utečencov. Medzi kritériá bude patriť počet obyvateľov danej krajiny, celkové HDP, počet migrantov, ktorých už legálne krajina prijala a miera nezamestnanosti.

„Táto agenda sa v prvom rade zaoberá dosiahnutím rovnováhy medzi problémom prevážania ľudí a príčinou tejto migrácie. Musíme na to mobilizovať všetky dostupné finančné aj nefinančné zdroje,“ dodáva Avramopoulos.

O bed

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices