vysielani pracovnici
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Macron, Fico, Sobotka a Kern sa zhodli: Za rovnakú prácu, rovnaká pláca

SALZBURG / Lídri Rakúska, Česka a Slovenska sa s francúzskym prezidentom Macronom zhodli na dohode o spornej smernici o vysielaných pracovníkoch do októbra a na kontúrach užšieho jadra Únie do konca roka. Kým smernica o pracovníkoch sa týka asi 60-tisíc Slovákov pôsobiacich v zahraničí, smerovanie Slovenska do jadra Európskej únie sa týka nás všetkých.

Pracovníkov chudobnejších krajín, teda aj zo Slovenska, majú v zuboch bohatšie štáty ako Nemecko či Francúzsko.  Miestni tam tvrdia, že naši občania pracujú za nižšie platy, čím podkopávajú ich sociálny systém. „Jednotný trh a voľný pohyb nemajú za cieľ zvýhodňovať krajiny, ktoré presadzujú oslabovanie sociálnych práv,“ vysvetlil Macron na samite v Salzburgu.

Štátnici sa zhodli aj na tom, že smernicu o vysielaní pracovníkov by chceli mať hotovú do konca októbra. Ide o pracovníkov, ktorí síce pracujú v zahraničí, no platí pre nich slovenský zákonník práce. Podľa novej smernice by sa mala zaviesť zásada rovnakého spôsobu odmeňovania za rovnakú prácu. 

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Slovenský aj český premiér Macronovu snahu o vytvorenie tejto smernice podporili. Ďalej za ňu bude bojovať v Rumunsku i v Bulharsku. Macron však pred partnermi uznal, že vyslaní zamestnanci nemôžu za všetky problémy Francúzska. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

lexmann

M. Lexmann: Ak chce Fico skutočne mier, prečo predáva zbrane autoritárskemu Azerbajdžanu?

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) kritizuje tohtotýždňovú návštevu premiéra Roberta Fica v Azerbajdžane. Fico podľa nej …

Consent choices