štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: archív IŠ.

Ivan Štefanec: Vo včasnom platení faktúr sú stále rezervy

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (EĽS, KDHplus) vyzýva vládu, aby dôslednejšie implemetovala európsku legislatívu o boji proti oneskoreným platbám. Podľa prieskumov sa ukazuje, že Slovensko v tejto oblasti stále zaostáva za západnou Európou.

„Vláda Roberta Fica v 2012 implementovala európsku legislatívu nedostatočne. Podľa smernice z roku 2010 by splatnosť faktúr mala presiahnuť 30 kalendárnych dní len vo výnimočných a odôvodnených prípadoch. Napriek tomu u nás platí lehota 60 dní a 30 pre orgány verejného práva. Toto spôsobuje veľké problémy najmä malým podnikom a živnostníkom, ktorí nedisponujú dostatočným kapitálom. Smernica pritom prízvukuje, že práve im by sa mala venovať osobitná pozornosť a ochrana,“ uvádza Štefanec.

Podľa prieskumu European Payment Practices‘ 2015 sa v platobnej disciplíne nachádzame s priemernou splatnosťou 40 dní spomedzi krajín Európskej únie na chvoste, spolu s Gréckom.

„Slabá ochrana veriteľov vytvára priestor pre špekulácie a zvýhodňuje skôr veľkých hráčov. Vláda by mala, aj s ohľadom na nedávne kauzy zvážiť otvorenie Obchodného zákonníka a skrátenie lehoty splatnosti faktúr aspoň pre živnostníkov a malých podnikateľov na 30 dní, ako to odporúča európska legislatíva,“ myslí si Štefanec.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Návrh na zníženie maximálnej lehoty pre splatnosť faktúr pre živnostníkov na 30 kalendárnych dní podával opakovane poslanec Alojz Hlina (nezaradený, dnes v Klube KDH). Jeho návrhy cez vládnu väčšinu neprešli.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices