benová
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: European Union- EP.

Monika Beňová: Stabilné dodávky plynu si vyžadujú nastavenie férových podmienok

Bezpečnosť dodávok zemného plynu je nadnárodný problém. Vyžaduje si lepšiu koordináciu medzi členskými štátmi, jednotlivými plynárenskými podnikmi a aktivitami Európskej komisie. Dokazujú to skúsenosti s tzv. plynovými krízami z uplynulých rokov.

Energetická bezpečnosť musí byť aj z pohľadu budovania energetickej únie spoločnou snahou členských štátov a orgánov Európskej únie (EÚ). Základom je prehlbovanie solidarity, schopnosť rýchlej reakcie a pomoci tým krajinám, ktoré sa pri minulých výpadkoch dodávok plynu ukázali ako zraniteľné. Takou je stále, aj napriek vykonaným opatreniam vďaka svojej jednostrannej závislosti od plynu z Ruskej federácie, aj Slovensko,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová.

Charakter plynárenskej infraštruktúry a jej možnosti v jednotlivých častiach Únie sa líšia. Je to dôsledok historického dedičstva. Napriek regionálnym špecifikám je však najmä v prípade krízových situácií dôležitá schopnosť efektívnej koordinácie na úrovni EÚ,“ zdôraznila poslankyňa. Európsky parlament sa bude opareniami na zaistenie bezpečnosti dodávok plynu zaoberať na dnešnom plenárnom zasadnutí.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Stabilné dodávky energie si vyžadujú nastavenie rovnakých, férových podmienok pre energetické podniky v celej Únii.Ide o to, aby nebola vytvorená skupina niekoľkých preferovaných, ako je to v prípade distribučných spoločností podieľajúcich sa na nezmyselnom projekte Nord Stream. Za zváženie stojí napríklad systém spoločného dobrovoľného nákupu plynu. Záujem o väčší objem suroviny môže znamenať lepšiu vyjednávaciu pozíciu a vo výsledku nižšie ceny,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Európska únia nám prináša skutočný mier

Členské štáty Európskej únie si 9. mája pripomenuli Deň Európy na počesť vyhlásenia Schumanovej deklarácie …

Consent choices