Euroúradníci z Bruselu si na odmenách rozdelili 100 miliónov eur

BRUSEL – Úradníci v Bruseli si nielenže zvýšili platy, ale na koncoročných odmenách si kmeňoví zamestnanci rozdelili vraj až 100 miliónov eur. Priemerne si tak pod stromček odniesli z Bruselu 1 800 eur.

Slovenskí úradníci môžu tým bruselským iba závidieť. Kým naši sú radi, že majú 50-eurové koncoročné odmeny, bruselskí úradníci majú aj 30-násobne vyššie. „Vo výške 1 800 eur na jednu osobu, čo je v porovnaní s tým, že u nás sme valorizovali dôchodky o 1,9 eura, povedal by som priepastný rozdiel,“ hovorí bývalý europoslanec Jaroslav Paška.

A podľa denníka The Times si spolu s koncoročnou odmenou prišli aj na zvýšenie platov o 2,4 percenta. A tu je dôvod, prečo sa bruselským úradníkom tak veľmi dobre darí.

Nekopírujú hospodársky rast

„Pracovníci európskych inštitúcií majú za sebou veľmi dobre organizované odbory, ktorých práca sa odzrkadlila aj v koncoročných odmenách,“ informuje europoslankyňa Monika Smolková.

Kritici navyše hovoria o tom, že vysoké bruselsko úradníce odmeny absolútne vôbec nekopírujú hospodársky rast a práve ten je jedným zo základným pilierov pri prerozdeľovaní peňazí.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Mesačne 16 000 eur

„Výška platov, odmien, valorizácia dôchodkov a rôzne ďalšie platby závisia najmä od vývoja ekonomiky a možnosti verejných financií,“ tvrdí Miroslav Šmál z ministerstva financií.

Lenže bruselskí odborári kopali za svojich viac ako si vieme predstaviť. Tak napríklad nástupný plat nováčika v Európskej komisii sa začína na 2 300 eurách. A postupne podľa zaradenia sa už po štyroch rokoch môže vyšplhať až na 16 000 eur mesačne. No a kvôli tejto práci sa niekto musel presťahovať do Bruselu, k platu si môže pripočítať ďalších 16 percent mesačne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices