Vlna migrantov neslabne, do Grécka dorazilo ďalších 3 600 utečencov

ATÉNY – Ďalších 3 600 utečencov dorazilo len vo štvrtok ráno do aténskeho prístavu Pireus z gréckych ostrovov, ktoré sú prestupnou stanicou pre migrantov z Blízkeho východu cez Turecko do Európy. Informovala o tom agentúra DPA.

Napriek nepriaznivému počasiu, ku ktorému sa v Grécku vo štvrtok pridali prvé poriadne mrazy, príliv utečencov na gumových člnoch príliš nepoľavuje.

Vysoké vlny

V morských oblastiach vanie silný nárazový vietor, ktorý zdvíha vysoké vlny, pre ktoré môže dôjsť k ďalším nešťastiam. Grécke trajekty vypravené aténskou vládou vo štvrtok priviezli utečencov, ktorí sa dostali na ostrovy Samos, Chios a Lesbos. Väčšina migrantov je zo Sýrie a podľa gréckych úradov, ktoré ich registrujú, ich drvivá väčšina chce ísť do Nemecka.

Trajekty medzi ostrovmi a veľkými gréckymi prístavmi pravidelne plávajú už niekoľko mesiacov. Fakt, že počet ľudí, ktorí prichádzajú z Turecka, sa nijak zásadne neznížil, potvrdila aj unijná agentúra na ochranu vonkajších hraníc Frontex. Tá uviedla, že len počas nedele ku gréckym ostrovom dorazilo po mori 3 467 utečencov.

Dohoda s Tureckom

Európska únia pritom koncom novembra uzavrela dohodu s Tureckom, v ktorej sa Ankara zaviazala, že bude lepšie strážiť svoje hranice. Pred jej uzatvorením prichádzalo denne z Turecka 5 000 až 6 000 migrantov, teraz je to o čosi menej. Nedá sa pritom jednoznačne povedať, či drobný pokles je výsledkom aktivít Turecka alebo skôr dôsledkom horšieho počasia, ktoré teraz plavbám po mori toľko nepraje.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Väčšina migrantov z Grécka mieri ďalej do západnej Európy po takzvanej balkánskej trase, ktorá vedie cez územie Macedónska, Srbska, Chorvátska a Slovinska.

Zomreli na ceste

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v stredu oznámil, že cez more sa tento rok do Európy dostalo už viac ako milión ľudí. Ide o najväčšiu európsku utečeneckú vlnu od druhej svetovej vojny. Viac než 3 700 ľudí pri pokuse dostať sa do Európy cez more zomrelo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices