Premiéri krajín V4 rokovali o migračnej kríze. Máme plán B, povedal Fico

PRAHA – Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky chcú pritlačiť na Brusel, aby urýchlene konal a aktívne riešil migračnú krízu. Zhodli sa aj na záložnom pláne v prípade, ak by nepochodili.

Máme plán B, povedal o spoločnom postupe krajín Vyšehradskej štvorky premiér Róbert Fico. Spolu s ostatnými premiérmi ho majú v pláne predstaviť počas rokovania rady ministrov v Bruseli.

Predstavou V4 je, aby ho aplikovali v prípade, že Európska únia nezačne aktívnejšie konať, v súvislosti s krízou, alebo v ochrane Schengenskej hranice s Tureckom zlyhá Grécko.

„Bol by som rád, keby nás naši grécki priatelia milo prekvapili, ale som, priznám sa, trochu pesimistický. Aj preto veľmi vítam, že na dnešnom sme hovorili o pláne B,“ vyhlásil Robert Fico.

Podrobnosti o pláne B zatiaľ nie sú známe. Jeho hlavnou myšlienkou ale je, že pred očakávaným jarným prílevom migrantov, Európa začne chrániť svoje územie na hraniciach s Bulharskom a Macedónskom.

Podľa Fica by sme do takéhoto stráženia vedeli okamžite poskytnúť 300 policajtov.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Utečenecký biznis

Premiér po skončení stretnutia tiež hovoril o tom, že treba aktívne bojovať s mafiou, ktorej prekvitá takzvaný utečenecký biznis.

„Keby ste počuli dnešné vystúpenie macedónskeho prezidenta, pochopili by ste, o čom je realita. Jasné prepojenie organizovaného zločinu a migračnej krízy, korene ešte niekde v roku 2011 a 2012, falšovanie pasov, vysokoškolských aj stredoškolských diplomov. Je to jednoducho niečo, čo sa valí na Európu v takom obrovskom množstve, že pokiaľ nebudú uzatvorené schengenské hranice, nemáme šancu,“ dodal Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices