Juncker, Danko
Predseda EK Jean-Claude Juncker a predseda NR SR Andrej Danko. PHOTO: © European Union.

Predseda NR SR Andrej Danko vyjadril plnú podporu integrácii Čiernej Hory do EÚ

Predseda NR SR Andrej Danko v Podgorici vyjadril plnú podporu integračným procesom, ktoré Čiernu Horu čakajú pri vstupe do Európskej únie. Danko počas rozhovoru s predsedom parlamentu Čiernej Hory Ivanom Brajovićom zdôraznil, že Čierna Hora môže počítať s našou intenzívnou pomocou nielen na politických fórach EÚ, ale aj formou odovzdávania praktických skúseností z prístupového procesu do EÚ.

Parlamentnú delegáciu na čele s Andrejom Dankom prijal tiež prezident Čiernej Hory Filip Vujanović. „Za obdobie 11 rokov svojej samostatnosti ste splnili takmer všetky tri hlavné zahraničnopolitické priority – obnovili ste svoju nezávislosť, stali ste sa členom NATO a ste pred bránami EÚ, čo sa za tak krátky čas podarí máloktorej krajine,“ povedal predseda NR SR Andrej Danko a zároveň zdôraznil, že jedným z najdôležitejších úspechoch Čiernej Hory bolo zachovanie mieru a multietnického charakteru spoločnosti, kde sa menšiny cítia komfortne a sú lojálne voči štátu, pretože si všetci dobre pamätáme, aký krvavý a dramatický bol rozpad bývalej Juhoslávie.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Slovenský parlament pomáha krajinám západného Balkánu. Hlavné zameranie slovenských aktivít sa orientuje na budovanie demokratických inštitútov v parlamentoch krajín západného Balkánu. Ide najmä o budovanie a podporu parlamentných služieb.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odcestoval s delegáciou na oficiálnu návštevu Čiernej Hory. Ide o prvú návštevu predsedu slovenského parlamentu v krajine od nadviazania vzájomných diplomatických stykov.

Agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices