theresa may
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Theresa May: Vytvorím vládu, ktorá dá Británii istotu

LONDÝN / Konzervatívna strana vytvorí vládu, ktorá Británii poskytne istotu, ktorú krajina potrebuje viac ako inokedy. Po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II v Buckinghamskom paláci to viedla premiérka Theresa May. Nová vláda podľa nej Britániu prevedie brexitom a zaistí, aby bol pre krajinu úspechom.

​Istotu môže podľa premiérky Theresy May Británii dať len jej Konzervatívna strana a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), s ktorou chce May po štvrtkových parlamentných voľbách spolupracovať. Spolu s „priateľmi a spojencami“ z DUP konzervatívci počas budúcich piatich rokov vytvoria krajinu, ktorá nikoho nenechá v štichu, povedala May v prejave pred svojim sídlom na Downing Street 10. krátko pred tým sa stretla s kráľovnou Alžbetou II., ktorá ju formálne poverila zostavením novej vlády.

Naše dve strany mali mnoho rokov silný vzťah a to ma napĺňa dôverou, že budeme schopní spolupracovať v záujme celého Spojeného kráľovstva,“ uviedla premiérka, ktorá zrejme zostaví menšinový konzervatívny kabinet. Ten bude z poslaneckých lavíc podporovať desať zákonodarcov DUP.„Nová vláda naplní vôľu britského ľudu a prevedie Britániu rokovaniami o odchode krajiny z EÚ,“ dodala May. Kabinet podľa nej zaistí Británii „nové partnerstvo“ s EÚ a prosperitu v dlhodobom horizonte. S Bruselom chce May rokovať v rámci harmonogramu, ktorý si už dohodli. Rozhovory by tak mohli zaťať podľa plánu 19. jún. „A teraz do práce,“ zakončila svoj krátky prejav premiérka.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Štvrtkové predčasné voľby Konzervatívna strana síce vyhrala, prišla ale o väčšinu v Dolnej komore parlamentu. Podľa doterajších výsledkov získala vládna strana 318 kresiel v 650-člennom parlamente. Rozdeliť pritom ostáva už len jeden mandát.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices