alkohol
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európania vedú pred Američanmi v pití alkoholu. Upíjajú sa k smrti

LONDÝN / Podľa prieskumov gastroenterológov sa Európania upíjajú k smrti. V priemere vypijú medzi jedným až štyrmi alkoholickými nápojmi denne. Aj to je jeden z faktorov zvýšenia pravdepodobnosti vzniku rakoviny.

Svetová zdravotnícka organizácia zverejnila prieskum, podľa ktorého sa Európania umiestnili v prvej priečke rebríčka v pití alkoholických nápojov. Ročne pripadne na jedného Európana zhruba 11,2 litrov čistého alkoholu, čo sú asi dva poháre denne. Pod pohárom sa v tomto prípade rozumie buď tretina piva, jeden a pol decilitra vína alebo 40 mililitrov tvrdého alkoholu.

Na porovnanie Američania toho vypijú o 20 percent menej, Afričania dokonca iba polovicu. Experti ďalej odhalili, že každý piaty Európan starší ako 15 rokov je ťažký alkoholik.Prvenstvo majú občania Litvy. Každý z nich vypije až 18,2 litrov alkoholu za rok. Ich vláda pre znepokojivé výsledky schválila rozsiahle reformy, ktoré by mali obmedziť konzumáciu alkoholu. Jednou z nich je zákaz reklamy na alkohol a minimálny vek zvýšili z 18 na 20 rokov.

Nie všetci ale vidia tieto zmeny ako efektívne riešenie problému. „Litovcom toto nepomôže k tomu, aby prestali piť. Je to akurát tak otravné. Pokiaľ ľudia budú chcieť, nájdu si aj iný spôsob, ako si alkohol obstarať,“ hovorí mladá Egle Leskauskaite z Litvy. Informuje o tom český portál iDnes.cz.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Lekári varujú

Takmer jedna štvrtina úmrtí na gastrointestinálne ochorenia má na svedomí pitie alkoholu. Svetová zdravotnícka  organizácia očakáva nárast prípadov ochorení rakoviny z 14 miliónov ľudí v roku 2012 na 22 miliónov do roku 2030. „Pokiaľ pijete, je v zásade nemožné vyhnúť sa tomuto riziku,“ povedal Richard Gardner, generálny riaditeľ Britskej spoločnosti pre gastroenterológiu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska zdravotná únia je lepšie pripravená na boj proti ohrozeniam zdravia

Podľa nedávnych prieskumov Eurobarometra[1] patrí zdravie medzi hlavné priority európskych občanov. Dve nové správy, ktoré boli …

Consent choices