Slabina Európy? Sme závislí od energie zo sveta!

veterná elektráreň
PHOTO: Flickr.

Možno ste to nevedeli, ale hoci je Európska únia je druhou najväčšou ekonomikou sveta, má jednu veľkú slabinu. Európa je nadmerne závislá od energie zo zahraničia – sama vyrába iba 7 percent celkovej energie na svete. Ďaleko tak zaostáva za Čínou, či USA. To sa má však zmeniť. Starý kontinent už investuje do výroby energie z obnoviteľných zdrojov. Chce tak obmedziť emisie skleníkových plynov a uspokojiť dopyt.

Európa vyrába niekoľko druhov energie, ale najväčšie zastúpenie má jadro. Slúži na to až 132 reaktorov. Práve tie vyrábajú najväčšiu časť energie v Európe. Únia sa ale snaží aj o výrobu energie z obnoviteľných zdrojov – pomocou biomasy, hydraulických systémov, vetra a slnka.

Náš kontinent ale spotrebuje omnoho viac energie, ako sa tu dokáže vyrobiť. A potrebujeme najmä plyn a ropu, ktorej sa ťaží naozaj málo. Obnoviteľné zdroje pokrývajú iba 10 percent spotreby. EÚ nedokáže uspokojiť ani len polovicu svojich energetických potrieb!

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Bez zahraničia si teda skutočne neškrtneme. V strednodobom horizonte ale chce EÚ konečne zvýšiť energetickú účinnosť. A to najmä preto, aby splnila svoj cieľ znížiť do roku 2050 emisie skleníkových plynov aspoň o 80 percent. Musíme tiež drasticky znížiť spotrebu uhlia a ropy. A naopak, zvýšiť výrobu z obnoviteľných zdrojov.

Chcete poznať konkrétne čísla? Pozrite si nasledujúce video:

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices