Kurz
Sebastian Kurz. PHOTO: © European Union.

Vo Viedni protestujú stovky ľudí proti novej vláde. Na jej čele stojí Sebastian Kurz

VIEDEŇ / Rakúsko má novú vládu. Zástupcovia Rakúskej ľudovej strany a Slobodnej strany Rakúsko zložili do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena slávnostnú prísahu. Na čele kabinetu stojí 31-ročný ľudovec Sebastian Kurz.

Koaličné rokovanie konzervatívnej ÖVP a protiimigračnej FPÖ uzavreli v piatok, presne dva mesiace po októbrových predčasných voľbách. Proti kabinetu s účasťou FPÖ, ktorú niektoré médiá označujú za krajne pravicovú, protestovalo v centre Viedne podľa agentúry DPA zhruba šesť tisíc ľudí.

Vznikom novej vlády končí po takmer jedenástich rokoch obdobie, kedy Rakúsku vládla veľká koalícia sociálnych demokratov a ľudovcov (SPÖ). Kurz, ktorý bol v poslednej vláde ministrom zahraničných vecí, nahradil vo funkcii kancelára Christiana Kerna. Jeho sociálni demokrati odchádzajú do opozície. Kurz sa v pondelok stal najmladším predsedom vlády v Európe.

Protesty v uliciach Viedne

Stovky ľudí sa zišli vo Viedni, aby protestovali proti novej rakúskej pravicovej vláde. Antifašistické, feministické a ľavicové študentské skupiny protestujú proti koalícii Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Obe strany prisľúbili sprísniť azylové a imigračné pravidlá a zachovať proeurópske smerovanie krajiny.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Kritikov budúcej vlády znepokojuje najmä to, že FPÖ, ktorá má väzby na krajne pravicových extrémistov, získa kontrolu nad dôležitými ministerstvami vnútra, obrany a zahraničných vecí. Šéf slobodných Heinz-Christian Strache sa stane vicekancelárom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices