José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, súšasný predseda Európskej komisie. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Kongres Európskej ľudovej strany v Dubline určí kandidáta na predsedu Európskej komisie

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, súšasný predseda Európskej komisie.
PHOTO: Credit © European Union, 2014

Na dnešnom a zajtrajšom kongrese EPP v Írskom Dubline, pred tohtoročnými európskymi voľbami, si bude strana voliť kandidáta na predsedu Európskej komisie ako aj diskutovať a schvaľovať svoj volebný program.

Na kongrese sa zúčastní viac ako 2000 účastníkov z 39 krajín. Medzi nimi aj 12 európskych lídrov patriacich do EPP, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, poľského premiéra Donalda Tuska, španielskeho premiéra Mariana Rajoya a iných. S príhovormi vystúpia aj súčasný predseda Európskej komisie José Manuel Barosso a predseda Európskej rady Herman van Rompuy.

V primárkach za kandidáta EPP na predsedu Európskej komisie si delegáti vyberú z troch kandidátov, ktorými sú bývalý premiér Luxemburska Jean Claude Juncker , bývalý premiér Lotyšska Valdis Dombrovskis a eurokomisár a francúzsky politik Michel Barnier.

„Je dôležité, aby EPP išlo do eurovolieb s jasnou predstavou akým smerom by sa mala uberať Európska únia. Tiež je nutné, aby sme postavili silného kandidáta na predsedu Európskej komisie, ktorý bude viesť všetky strany v rodine EPP do týchto eurovolieb. Strana Most-Híd má pripravených silných kandidátov, ktorých schváli na Republikovej rade v sobotu 8.3.,“ povedal predseda Most-Híd Béla Bugár.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Európska ľudová strana je najsilnejšou európskou politickou stranou, jej členmi je viac ako 70 strán zo 40 štátov Európy. Spája strany kresťanských demokratov, konzervatívcov a ďalšie hlavné politické prúdy stredu a pravicového stredu. Zo Slovenska sú jej členmi okrem Most-Híd aj KDH, SDKÚ-DS a SMK.

„Je to vynikajúca príležitosť na neformálne diskusie a stretnutia s európskymi lídrami. Na týchto stretnutiach sa často dohodne viac ako na formálnych summitoch,“ povedal pred otvorením kongresu poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Ten sa ho zúčastní za SDKÚ-DS a za frakciu EĽS v europarlamente.

O red

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: Voľby v Severnom Macedónsku vyšlú signál, či je krajina pripravená postupovať na európskej ceste

Vladimír Bilčík, europoslanec a člen europarlamentnej delegácie pre Severné Macedónsko, v pondelok 6. mája vycestoval …

Consent choices