Konkurencieschopnosť Slovenska je v EÚ na mizernej úrovni. Horšie skončilo už iba Grécko.

peniaze chudoba
PHOTO: Flickr.

Podľa rebríčka, ktoré pravidelne zverejňuje svetové ekonomické fórum sa Slovensko umiestnilo na 78. mieste. V porovnaní s minulým rokom sme si tak opäť pohoršili, tentoraz o sedem priečok. Konštatuje to správa o globálnej konkurencieschopnosti 2013-2014, ktorú uverejnilo Svetové ekonomické fórum. Naša pozície sa zhoršila už siedmy rok po sebe a dostali sme sa na historicky najhoršie umiestnenie v rebríčku konkurencieschopnosti. V Európskej únii horšie dopadlo už iba Grécko. Predbehli nás dokonca aj také krajiny ako Rumunsko.

V tomto roku Svetové ekonomické fórum hodnotilo 148 krajín z celého Sveta. Na Vrchole opäť skončilo Švajčiarsko, druhé miesto obsadil Singapur a tretie miesto patrí Fínsku. Ťahúň európskej ekonomiky – Nemecko si polepšilo a obsadilo 4. pozíciu. Najlepším spomedzi krajín V4 sú Poliaci na 42. mieste, nasleduje Česká republika so 46. miestom a Maďarsko, ktoré sa umiestnilo na 63. pozícii.

Hodnotenie konkurencieschopnosti vychádza z dostupných štatistík a celosvetového prieskumu názorov riadiacichpracovníkov. Od januára do apríla 2013 sa doň zapojilo viac ako 13 tisíc manažérov. Ako sa umiestnili ostatné krajiny si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke:

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Index globálnej konkurencieschopnosti (GCI)

1. Švajčiarsko
2. Singapur
3. Fínsko
4. Nemecko
5. USA
6. Švédsko
7. Hong Kong
8. Holandsko
9. Japonsko
10. V.Británia
__________________
42. Poľsko
46. Česká republika
63. Maďarsko
78. Slovensko

 

Informáciu priniesol spravodajský portál noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: V pomoci ženám a deťom sme o krok ďalej

V Európskom parlamente sme tento týždeň prijali aj smernicu o predchádzaní obchodovaniu s ľuďmi, boji …

Consent choices