Tradičná kultúra Rómov je ohrozená

rómsky chlapec
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V týchto dňoch si pripomíname hrôzy druhej svetovej vojny. Pri príležitosti Pamätného  dňa  obetí  holokaustu  a rasového  násilia sa konala medzinárodná konferencia s  názvom  História  a kultúrne  dedičstvo  Rómov  žijúcich  na Slovensku a v EÚ. Zorganizovalo ju Slovenské národné stredisko pre ľudské práva a Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít. Témou bola nielen pretrvávajúca segregácia tohto etnika v našej krajine. Pri diskusii sa ukázalo, že Rómov trápia aj iné problémy.

Rokovanie sa odohralo za zatvorenými dverami a za okrúhlym stolom sa stretli predstavitelia  rómskych mimovládnych  organizácií, ktoré  zastupujú Sintov,  Olašských  Rómov  a Rumungrov  z celého Slovenska. Prišli aj hostia zo susednej Českej republiky. Diskusia sa sústredila najmä na vzájomné skúsenosti, každodenné  problémy a  možnosti ich  riešenia.  Ukázalo sa, že tradičná  rómska kultúra  je v 21. storočí už výrazne ohrozená, mnoho mladých  Rómov  už  nepozná  rómsky  jazyk  a v komunite  sa  znižuje súdržnosť a vzájomná úcta. Bude preto potrebné pokračovať v o vzájomných rozhovoroch v prítomnosti  Slovenského  národného  strediska  pre  ľudské  práva.  Rokovanie, ktoré otvorilo vzájomný dialóg vo vnútri rómskej komunity, sa tak zaradilo medzi  najvýznamnejšie  podujatia  tohto  druhu.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

V predvečer Pamätného  dňa  obetí  holokaustu  a rasového  násilia usporiadala Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít v spolupráci so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva IX. Medzinárodný rómsky festival. Akcia sa konala pod záštitou predsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Zúčastnili sa jej aj viacerí slovenskí poslanci Európskeho parlamentu – Edurad Kukan, Monika Flašíková Beňová a Anna Záborská.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices