Dočkajú sa mladí práce a lepších podmienok?

práca
PHOTO: Flickr.

O tom, že súčasný stav nezamestnanosti v eurozóne je neúnosný a neudržateľný už včera otvorene hovoril predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Poslanci v Štrasburgu sa momentálne mimoriadne intenzívne zaoberajú najmä otázkou nezamestnanosti mladých. Čísla nepustia – v júli 2013 bolo bez práce v celej Európskej únii viac ako 5 a pol milióna mladých ľudí vo veku do 25 rokov. To je presne 23.4%, teda takmer štvrtina!

V porovnaní s minuloročnými štatistikami je to o 53 tisíc ľudí viac. Najlepšie sú na tom v Nemecku, Rakúsku a na Malte, naopak najviac mladých ľudí si zúfalo hľadá prácu v Grécku, Španielsku a v Chorvátsku.

Podľa europoslancov rozbehnuté programy, ktoré majú mladým dať určitú záruku práce, už skrátka nestačia. Žiadajú ďalšie opatrenia – mladí ľudia by mali mať možnosť cestovať za zamestnaním, či na školenia a treba im zabezpečiť kvalitnejšie stáže.

Europoslanci sa pri hlasovaní o dvoch samostatných uzneseniach zhodli na tom, že je potrebná komplexná stratégia, vrátane opatrení na podporu malých a stredných podnikov a tiež podnikania práve mladých ľudí.

Momentálne programy sú nastavené tak, že mladým ľuďom vo veku do 25 rokov by mali zamestnávatelia ponúknuť prácu alebo stáž v prípade, že sú už aspoň štyri mesiace bez práce. Najnovší návrh mení vekovú hranicu – v prípade absolventov vysokej školy až na 30 rokov.

Viac..  Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Europoslankyňa Joanna Katarzyna Skrydlewska tiež zdôraznila, že systém vzdelávania v jednotlivých členských krajinách by sa mal prispôsobiť aktuálnym potrebám a dopytu na trhu práce. A viac uznania by mali získať aj činnosti, ktoré študenti vykonávajú mimo školy, teda rôzne dobrovoľnícke aktivity, či stáže a vzdelávacie kurzy, ktoré absolvujú. Skrydlewska vyzvala všetky krajiny, aby čo najviac uľahčili mladým občanom Únie cezhraničné stáže a školenia. Tieto stáže treba totiž čo najviac podporovať a skvalitňovať.

Podľa poslancov je tiež potrebné zaviesť isté platové hranice, pod ktoré by zamestnávatelia nemali ísť. Takto by sa mohol vyriešiť iný problém – časté zneužívanie bezvýchodiskovej situácie mladých ľudí, ktorí musia robiť za almužnu.

 

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Deň Európy v roku európskych volieb: Oslavy narodenín EÚ v Košiciach a Bratislave

·       Deň Európy v Košiciach: 7. máj 2024 od 10.00 do 22.00 hod. ·       téma: 20 rokov Slovenska …

Consent choices