V prípade Sýrie mala EÚ hovoriť jedným silným hlasom

giannakou
PHOTO: Flickr.

To je názor gréckej ľudoveckej poslankyne Marietty Giannakou. K tejto v súčasnosti veľmi preberanej a citlivej téme sa vyjadrila pri príležitosti diskusie o jej správe, ktorá odporúča užšiu spoluprácu v bezpečnostných otázkach. Hlasovať sa o nej bude už dnes. Podľa europoslankyne by bola aktuálna situácia celkom iná, keby mala Únia väčšiu schopnosť konať.

Je obrovský rozdiel v tom, či má EÚ hovoriť jedným silným hlasom alebo hovorí len jedna krajina, ako je Francúzsko, ktorá vyhlásila, že je pripravená okamžite konať. Spoločná odpoveď by bola lepšie organizovaná a stretla by sa s väčším uznaním Američanov,“ myslí si Giannakou. Podľa nej je teraz veľmi ťažké predpovedať, čo sa stane v Sýrii v blízkej budúcnosti. A zdôrazňuje potrebu nájsť politické riešenie.

Členské štáty ale prácu na kolektívnej bezpečnosti veľmi neurýchľujú. Grécka poslankyňa to pripisuje obavám z toho, že takýto krok môže pôsobiť tak, akoby bol namierený proti NATO. Nehovoriac o tom, že pre viaceré nové členské štáty predstavuje USA akúsi garanciu bezpečnosti vo svete. Giannakou však poukazuje na to, že všetko je dnes inak a asi nikto nečakal, že tak skoro po druhej svetovej vojne nadviažu súčasnú úzku spoluprácu krajiny ako Francúzsko a Nemecko.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

„Medzinárodná kríza a situácia na Blízkom východe potrebujú spoločnú Európu,“ uzatvára europoslankyňa. Teraz jej ešte musia dať za pravdu kolegovia v parlamente.

 

O nin

Odporúčame pozrieť

ukrajina

EÚ strojnásobila rozpočet štipendijného programu Eurizon pre Ukrajincov

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že strojnásobila pôvodný rozpočet štipendijného programu Eurizon v rámci …

Consent choices