Registrovaní partneri si v možno jednom budú s manželmi rovní

registrovaní partneri
PHOTO: Flickr.

Pokiaľ ide o vlastnícke práva, nemali by byť medzinárodné dvojice – registrovaní partneri – o nič ukrátené. Rozhoduje o tom Európsky parlament, ktorý by tak dal v tejto otázke takéto páry na rovnakú úroveň ako manželov. Návrh hovorí, že pokiaľ každý z partnerov pochádza z iného štátu, v prípade ukončenia vzťahu by si mohli vybrať, právom ktorej krajiny sa budú riadiť.

Podľa europoslancov registrovaní partneri narážajú na rovnaké problémy ako klasické manželské páry, a tak by mali mať aj rovnaké práva a možnosti. Pokiaľ teda pôjde o rozhodovanie o ich spoločnom majetku, vyberú si, podľa akého práva sa bude postupovať. Pod pojmom „medzinárodné páry“ sa myslí situácia, keď je každý z partnerov inej národnosti alebo pokiaľ žijú v inej ako domovskej krajine, či vlastnia v inej krajine majetok. Samozrejme, v prípade, že vo vybratej krajine neuznávajú registrované partnerstvá, jej právo by sa uplatňovať nemohlo.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Nové pravidlá by sa vzťahovali na obe pohlavia a už teraz sa vie, že napriek všetkému nebudú platiť vo Veľkej Británii, Írsku a Dánsku.

O nin

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices